5 Σεπτεμβρίου 2017

Η "τρύπα" στα έσοδα τον Σεπτέμβριο ανησυχεί το ΥΠΟΙΚ

Ανησυχία δημιουργεί η διεύρυνση της «τρύπας» στα έσοδα –και δη στα φορολογικά- μέσα στο Σεπτέμβριο στο οικονομικό επιτελείο. Οι φόβοι μόνο αδικαιολόγητοι δεν είναι καθώς τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 7μηνο ανέδειξαν σοβαρά προβλήματα: την κόπωση των φορολογουμένων στην καταβολή φόρων αλλά και την ουσιαστική αποτυχία των περισσότερων νέων φορολογικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τις αρχές του χρόνου.Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες τρύπες στο 7μηνο εντοπίστηκαν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καπνικών προϊόντων, στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και στους φόρους των ελεύθερων επαγγελματιών.
Και στους τρεις αυτούς κωδικούς έχουν γινεί σημαντικές αυξήσεις φορολογικών συντελεστών οι οποίες έχουν γυρίσει μπούμερανγκ.
Τι μένει πλέον στο οικονομικό επιτελείο; Να προχωρήσει στη λήψη «έκτακτων μέτρων» που δεν θα βαφτιστούν ως «νέοι φόροι» προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα και να αποτρέψει:
1.      Πρώτον το να ανοίξει η συζήτηση για την επιβολή νέων μέτρων μέσα στο 2018 και
2.     Δεύτερον, να μην δοθεί το δικαίωμα στους δανειστές να θεωρήσουν αδύνατη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 ζητώντας να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου.
Μέτρα άμεσης απόδοσης δεν υπάρχουν πολλά ειδικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όπως αυτό που απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου. Παρ’όλα αυτά, η προσπάθεια θα γίνει και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
1.            Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι όποιες ελπίδες για προσέλκυση εσόδων επικεντρώνονται στη «ρύθμιση των 120 δόσεων» οι λεπτομέρειες της οποίας θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν αφορά στο σύνολο των οφειλετών του δημοσίου αλλά μόνο στους επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Το καλό είναι ότι θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση και όσοι χρωστούν κάτω από 20.000 ευρώ
2.            Μέσα στον Σεπτέμβριο, θα προχωρήσει η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρου με τις βεβαιωθείσες οφειλές και ειδικά τον ΕΝΦΙΑ. Αυτή η διαδικασία θα αυξήσει τα έσοδα έστω και με τεχνικό τρόπο.
3.            Οι οδηγοί θα κληθούν από το υπουργείο Μεταφορών –βάσει σχετικής απόφασης που θα εκδοθεί- να δηλώσουν αν κάποια αυτοκίνητα (προ του 2014) που εμφανίζονται στο όνομά τους, δεν τους ανήκουν πλέον ώστε να ξεκαθαρίσει ο κατάλογος με τα ανασφάλιστα ΙΧ (σ.σ από τα 450.000 ανασφάλιστα, τα 300.000 είναι παλαιότερα του 2014). Στη συνέχεια θα βεβαιωθούν τα παράβολα σε όσους εξακολουθήσουν να φαίνονται ως ανασφάλιστοι ενώ θα βεβαιωθούν και τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας προ του 2015 τα οποία παραμένουν απλήρωτα αλλά δεν έχουν αναζητηθεί ακόμη λόγω της εκκρεμότητας με τη βάση δεδομένων των ανασφάλιστων ΙΧ.
4.          Θα δρομολογηθούν νέα μέτρα για την τόνωση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα. Οι λοταρίες προγραμματίζεται να ανακοινωθούν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ενώ το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα μοιράζεται σε 1000 τυχερούς κάθε μήνα οι οποίοι θα εισπράττουν και από 1000 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: