5 Σεπτεμβρίου 2017

Ένταση, ύβρεις, προπηλακισμοί και αντεγκλήσεις

Ισχυρή αστυνομική δύναμη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης απέτρεψε τα χειρότερα – Κόντεψαν να έρθουν στα χέρια δημοτικοί σύμβουλοι Χιονίδη με κατοίκους της Μηλιάς που κατέκλυσαν το δημαρχείο


-Με τις ψήφους της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο δόθηκε η έγκριση της εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στη θέση «Πέντε Πύργοι» της δημοτικής ενότητας Πέτρας του δήμου Κατερίνης για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου
-Ψήφο έγκλημα για την περιοχή χαρακτήρισαν οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας την απόφαση

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας και μετά από μια θυελλώδη και γεμάτη εντάσεις, προπηλακισμούς και αντεγκλήσεις το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης ενέκρινε τελικώς την εκμίσθωση έκτασης στη Μηλιά για την κατασκευή αιολικού πάρκου.
Ούτε η έντονη παρουσία των κατοίκων ούτε τα επιχειρήματα που προέβαλλαν ούτε οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παρέστησαν στη συνεδρίαση κ. Τζαμακλή και κ. Καστόρη δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν την απόφαση.
Η ένταση και οι λογομαχίες, οι ύβρεις, οι χαρακτηρισμοί, τα πανό, οι καυστικές τοποθετήσεις και η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου χαρακτήρισαν μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης.
Κανείς μέσα στην αίθουσα δεν ήταν δυνατόν να παρακολουθήσει ούτε τις τοποθετήσεις ούτε τα επιχειρήματα των ομιλητών και από τις δυο πλευρές καθώς οι ομιλίες διακόπτονταν είτε από επιφωνήματα είτε από χειροκροτήματα είτε από λεκτικούς και όχι μόνο διαξιφισμούς.
Κύριο ερώτημα που έθεταν οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι τους στη συζήτηση, γιατί άλλαξε στάση η διοίκηση Χιονίδη μιας και το 2014 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, επικαλούμενη την βούληση των πολιτών η οποία στην παρούσα συγκυρία δεν λήφθηκε υπόψη.
Ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, εμφανίστηκε αποφασισμένος για την έγκριση της εκμίσθωσης αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που του ζητήθηκε και του παρέχετο και η επιχειρηματολογία να αναβάλλει το θέμα. Παρόλα αυτά προτίμησε να φτάσει στο τέλος τη διαδικασία, υποστηρίζοντας πως τα δεδομένα από το 2014 αλλαξαν και πως οι προσθήκες στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους, που ήταν και το κύριο επιχείρημα που προέβαλλαν οι κάτοικοι.
Στο σύνολο των τοποθετήσεων κυριάρχησαν τα επιχειρήματα της καταστροφής του περιβάλλοντος και ειδικότερα του ιδιαίτερου κάλλους δάσους όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο.
Σύσσωμη η μειοψηφία και όλες οι δημοτικές της παρατάξεις τάχθηκαν ενάντια στο έργο και δια στόματος των επικεφαλής επιχείρησαν να θέσουν ουκ ολίγες φορές τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης Χιονίδη προ των ευθυνών τους.
Στο χώρο της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αστυνομική παρουσία αλλά και ανδρών της Ασφάλειας Κατερίνης που προκάλεσαν την οργή των κατοίκων, όχι όμως και τόσο δικαιολογημένη καθώς η ένταση και η διαχείριση του διαλόγου που επέλεξαν δεν θα μπορούσαν παρά να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Να σημειώσουμε πως υπήρξαν έντονοι διαξιφισμοί ανάμεσα στους κατοίκους και τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης, ενώ συνοδευόμενος από το γιουχάισμα των κατοίκων μπήκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Κατερίνης αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Ο ίδιος δεν συνομίλησε με τους κατοίκους, κάτι που επιχείρησαν ο αντιδήμαρχος Δημ.Ντούρος που σημειωτέον πυροδότησε πολλές φορές την ένταση στην αίθουσα με τις τοποθετήσεις του, ο κ. Μπουσνάκης , Λ.Ντόντης που ήταν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την εισήγηση αλλά και ο κ. Ιτσιος.
Από τη συνεδρίαση απουσίασαν και στη διάρκεια της ψηφοφορίας ο κ. Μάκης Παπαδημητρίου και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Θ.Λιακόπουλος.
Το θέμα, όπως υποστήριξαν οι κάτοικοι δεν θα σταματήσει στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης. Ο αγώνας τους όπως είπαν θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: