16 Οκτωβρίου 2017

Λαμπρός εορτασμός της 105ης επετείου της απελευθέρωσης της Κατερίνης

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 105η επέτειος της απελευθέρωσης της Κατερίνης με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή και κορυφώθηκαν τη Δευτέρα με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση.

Την Κυριακή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του πεσόντος κατά την απελευθέρωση της πόλης, αειμνήστου Συνταγματάρχη Σβορώνου, ενώ τη Δευτέρα τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως   επίσημη Δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος με το Ιερατείο της πόλης.

Τον Πανηγυρικό εκφώνησε μέσα στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως η κα Σοφία Σκούμπα – Πατσαρίκα, Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Κατερίνης.
 Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής, το Δήμαρχο Κατερίνης, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, το Δ/κτή της ΧΧΙV Τ.Θ Ταξιαρχίας, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Δ/κτή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η μεγάλη παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Οργανώσεων Εθν. Αντίστασης, Αδελφών Ε.Ε.Σ., των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, Προσκόπων και Συλλόγων.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τη δεξίωση στο δημαρχείο Κατερίνης όπου ο Δήμαρχος Κατερίνης και το Δημοτικό Συμβούλιο υποδέχθηκαν τις Αρχές και το κοινό.

Μήνυμα Κώστα Κουκοδήμου, βουλευτή Ν.Πιερίας
Τιμούμε τον ηρωικό τους αγώνα. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στην ιστορία και αποτίουμε φόρο τιμής σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για το πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας. Η Κατερίνη μας γιορτάζει τα Ελευθέρια της. Χρόνια Πολλά.

Μήνυμα Σοφίας Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
Η 16η Οκτωβρίου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την Κατερίνη, καθώς γιορτάζουμε την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό.

Με τιμή, ευγνωμοσύνη και σεβασμό υποκλινόμαστε στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την προάσπιση του ιερού δικαιώματος της ελευθερίας.

Η 16η Οκτωβρίου είναι μια γιορτή που ενώνει με συγκίνηση και υπερηφάνεια όλους εμάς τους πολίτες της Κατερίνης, τονώνει την πίστη μας σε αξίες και ιδανικά και ενισχύει  την υπέρμετρη αγάπη μας για την πατρίδα.

Οι Πιεριείς οφείλουμε να γνωρίζουμε και να διηγούμαστε την ιστορία των ηρωικών μαχών των προγόνων μας, να εξυμνούμε την πίστη των ηρώων της εποχής στην ελευθερία, την προσήλωσή τους στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, στο αίσθημα του πατριωτισμού, της εθνικής ομοψυχίας, διδάσκοντάς μας έμπρακτα τη σημασία των όρων της φιλοπατρίας, της αυταπάρνησης και του ηρωισμού.

Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τα μηνύματα της εποχής και ως οδηγό να πορευτούμε, να αγωνιστούμε ενάντια στις σημερινές προκλήσεις σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης  και να σφυρηλατήσουμε  την εθνική ενότητα και ομοψυχία.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ  στους πολεμιστές που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν στη συνέχεια να  «αναστήσουν» την πόλη της Κατερίνης.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με τον πρέποντα σεβασμό για τον εορτασμό της επετείου είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των προγόνων μας. Χρόνια Πολλά.

Μήνυμα Σάββα Χιονίδη, Δημάρχου Κατερίνης
105 χρόνια Ελεύθερης Κατερίνης. Ένα κορυφαίο γεγονός, μία ζωντανή μνήμη, η οποία καθόρισε την πορεία της πόλης μας και υπάρχει μέσα στην ίδια την ψυχή της. Αποδίδουμε με ευλάβεια και σεβασμό, τιμή στους αγώνες όλων όσοι πολέμησαν με αυτοθυσία, για να μας κληροδοτήσουν την ελευθερία μας και το πέτυχαν με γνήσια ανιδιοτέλεια και αρραγή ενότητα.

Ανατρέχουμε στην ένδοξη αυτή σελίδα της νεότερης τοπικής μας ιστορίας και αλήθειας, σε αυτό το παράδειγμα της ομοψυχίας, που μας μετέδωσαν οι πρόγονοί μας και καλούμαστε  στις δύσκολες περιόδους που διανύει η πατρίδα μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να το έχουμε ως πυξίδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το κεντρικό μήνυμα που στέλνει η απελευθέρωση είναι ότι η Κατερίνη προχωρά δημιουργικά, με ισχυρή θέληση, με πίστη στις δυνάμεις των ανθρώπων της, στην ανάδειξη σύγχρονων προτύπων και στην υλοποίηση των οραμάτων για τις γενιές που έρχονται. Το οφείλουμε σε αυτούς που θυσίασαν για όλους εμάς την ψυχή τους, την ίδια τους τη ζωή. Το οφείλουμε προπάντων στα παιδιά μας. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά στην πόλη μας!

Μήνυμα Σπύρου Κουλκουδίνα, Προέδρου ΔΗΜ.Τ.Ο.Ν.Δ. Κατερίνης
Η Κατερίνη γιορτάζει την 105η επέτειο απελευθέρωσης της από τον τουρκικό ζυγό. Τιμούμε τους ήρωες του 1912. Η θυσία τους και ο αγώνας τους για την ελευθερία, αποτελούν πυξίδα και οδηγό μας. Χρόνια Πολλά!



Δεν υπάρχουν σχόλια: