10 Οκτωβρίου 2017

«Σεισμός» ύστερα από μήνυμα της ισπανικής κυβέρνησης - Κρίσιμο 24ωρο για την Καταλονία


Πιο ισχυρός φαίνεται ότι είναι πλέον ο αέρας πολιτικής αβεβαιότητας που πνέει πάνω από Ισπανία και Καταλονία. Eνώ μεγάλες τράπεζες αποχωρούν από την περιφερειακή κυβέρνηση και η επόμενη ημέρα μοιάζει με σπαζοκεφαλιά, εκπρόσωπος τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, ο Πάμπλο Κασάντο, προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας θα μπορούσε να έχει την ίδια μοίρα με προκάτοχό του που είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση.

Την 6η Οκτωβρίου του 1934 ο πρόεδρος της Καταλονίας Λιουίς Κομπάνις προέβη στην ανακήρυξη του «Καταλανικού Κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ισπανίας».

Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών.

«Η ιστορία, δεν πρέπει να την επαναλαμβάνουμε, ελπίζουμε ότι αύριο δεν θα υπάρξει καμία ανακήρυξη διότι εκείνος που θα ανακηρύξτε (ένα ανεξάρτητο Κράτος) θα μπορούσε να καταλήξει όπως εκείνος που το έκανε πριν από 83 χρόνια» είπε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πάμπλο Κασάντο, υπεύθυνος επικοινωνίας του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Δημοσιογράφος ρώτησε τον Κασάντο εάν αναφερόταν στη σύλληψη και την εκτέλεση του Λιουίς Κομπάνις.

Χαμογελώντας, ο Κασάντο απάντησε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους αυτονομιστές: «Αυτό που τους φαίνεται ως μια επική ημερομηνία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, είχε μια απάντηση και εγώ δεν είμαι ιστορικός ούτε μελλοντολόγος, πήρα το θάρρος να κάνω μια αναφορά στην επέτειο της 6ης Οκτωβρίου (σ.σ την ανακήρυξη από τον Κομπάνις το 1934) την οποία αναφέρουν πολλοί και είχαν σκεφθεί να συμπέσει με τη δική τους ανακήρυξη».

Οι δηλώσεις του Κασάντο δεν έμειναν, όπως αναμενόταν, στο απυρόβλητο. Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο στάθηκε για πολλή ώρα στο θέμα που πήρε μεγάλες διαστάσεις ανάβοντας «φωτιές» στα κοινωνική δίκτυα .

Την στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα παράνομο, καταλανοί κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους της Βαρκελώνης για να ζητήσουν τη ματαίωση των αυτονομιστικών του φιλοδοξιών.

«Οι μέρες περνούν και εάν το ισπανικό κράτος δεν ανταποκριθεί, εμείς θα κάνουμε αυτό που ήρθαμε να κάνουμε», επιμένει, ωστόσο, ο Κάρλες Πουιγδεμόντ λίγες ώρες προτού μιλήσει στο Κοινοβούλιο για την επόμενη ημέρα.

Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, αναβιώνουν μνήμες από την επομένη της ψήφισης υπέρ του Brexit. H οικονομική αβεβαιότητα δείχνει το πρόσωπό της στην Καταλονία: το ΔΣ της εταιρείας Gas Natural που έχει την έδρα της στη Βαρκελώνη αποφάσισε να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στη Μαδρίτη.

Την απομάκρυνση της εταιρικής έδρας της από την Καταλονία αποφάσισε και η τράπεζα Banco Sabadell.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης της Ισπανίας Caixabank, αποφάσισε να μεταφέρει την εταιρική της έδρα από την Καταλονία στην Βαλένθια.

Με τις κινήσεις αυτές διασφαλίζεται ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη και υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ, ακόμη κι όταν η Καταλονία αποσχιστεί.

Οι αντιδράσεις για την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας

Ο Πρόεδρος της Καταλονίας προειδοποιεί ξανά τον Ραχόι ότι θα προχωρήσει σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, εάν η ισπανική κυβέρνηση δεν δεχτεί να διαπραγματευτεί τη διεξαγωγή νόμιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Δεν είναι δυνατή η επιβολή αυτής της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας σε επτά εκατομμύρια Καταλανούς», υπογραμμίζει ωστόσο η καταλανική «La Vanguardia».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε «την απόσυρση το συντομότερο δυνατόν της απειλής της κήρυξης ανεξαρτησίας», ενώ ερωτηματικά πλανώνται πάνω από το σενάριο ενεργοποίησης του περίφημου άρθρου 155.

Και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου τάχθηκε ενάντια σε μια μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

«Τα αποτελέσματα (του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», τόνισε.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: