23 Οκτωβρίου 2017

O "Δαίδαλος" φέρνει βροχές και κρύο


Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα και από την καλοκαιρία θα περάσουμε σε βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σχεδόν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων, οι οποίες μπορεί να μεταβληθούν

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, εδώ και αρκετές ημέρες βιώναμε μια ασυνήθιστη, για την περιοχή μας αλλά και για την Ευρώπη, ξηρασία. Αιτία για όλο αυτό ήταν ένας αντικυκλώνας που κάλυπτε τα 2/3 της ευρωπαϊκής ηπείρου, με αποτέλεσμα η Ατλαντική ροή χαμηλών βαρομετρικών να μην καταφέρνει να εισέλθει στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο αντικυκλώνας αυτός κατέρρευσε πριν από λίγες μέρες πάνω από τη χώρα μας, με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος για την εισβολή των χαμηλών εξ Ατλαντικού βαρομετρικών στην Ευρώπη. Ένα λοιπόν ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό, ο «Δαίδαλος», όπως το ονομάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα είναι αυτό που θα προκαλέσει την αλλαγή του καιρού και στη χώρα μας. Η ονομασία του βαρομετρικού δίνεται από τον κ. Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, επιστημονικό υπεύθυνο του Έργου TALOS, και την κα Βασιλική Κοτρώνη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Πρόκειται για μια άρτια οργανωμένη διαταραχή με πολλαπλά μέτωπα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει το σύνολο της κεντροανατολικής Ευρώπης. Το δευτερεύον αυτό βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει υποτροπή του καιρού στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στα προσκείμενα τμήματα του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της Τρίτης και της Τετάρτης, με βροχές παροδικού χαρακτήρα αλλά και σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ο «Δαίδαλος», σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις, φαίνεται πως θα παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα έχει μετακινηθεί προς τα νότια και έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κρήτη. Από το σύστημα αυτό θα επηρεαστεί και η Αττική, κυρίως την Τετάρτη προς Πέμπτη.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: