14 Νοεμβρίου 2017

Βιβλιοπαρουσίαση “Μουσικός Περίδρομος - Ένα ταξίδι στις γεύσεις του ρεμπέτικου και της παράδοσης”


Οι εκδόσεις Τόπος και η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας παρουσιάζουν στην Κατερίνη το λεύκωμα – βιβλίο μαγειρικής του αρχιμάγειρα Νίκου Φωτιάδη “Μουσικός Περίδρομος - Ένα ταξίδι στις γεύσεις του ρεμπέτικου και της παράδοσης” το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο "Άλλο Καφενείο".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, οινοποιός – αποσταγματοποιός
Ράνια Πάτρα, εκπαιδευτικός – συγγραφέας
Στάθης Ταξίδης, εκπαιδευτικός – ιστορικός
και ο συγγραφέας
Μουσική Επιμέλεια: Μαρίκα Φωτοπούλου
Συντονισμός: Γιώργος Κουκουλιάτας, δημοσιογράφος

Ο αρχιμάγειρας Νίκος Φωτιάδης, με αφετηρία μερικά από τα πιο γνωστά «μαγειρικά» ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, συγκεντρώνει στον Μουσικό περίδρομο εύγευστες ελληνικές συνταγές που αντλούν την έμπνευσή τους από τη μουσική μας παράδοση.

Ζυμώνει χάσικο ψωμί παρέα με την άσπρη φραντζολίτσα του Μάρκου Βαμβακάρη• στήνει τσουκάλι για κακκαβιά συντροφιά με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη• φτιάχνει με σπανάκι το αρνάκι που στέλνει ο χασάπης για να γλυκάνει τη ζωντοχήρα Ελένη του Γιοβάν Τσαούς• σβήνει μερακλίδικα με κρασί τον κεφάτο κόκορα του Βασίλη Τσιτσάνη• ετοιμάζει σιροπιαστές τουλούμπες στον ρυθμό της «Τομπουρλίκας» του Παναγιώτη Τούντα.

Ο Μουσικός περίδρομος  δεν είναι ένα απλό βιβλίο μαγειρικής. Οι πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών που παρουσιάζονται, οι στίχοι τους αλλά και η συγκυρία που τα γέννησε, έχουν καταγραφεί με κάθε δυνατή φροντίδα και διανθίζονται με πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ενώ η μουσική πλευρά του βιβλίου παρουσιάζεται όχι μόνο πρωτότυπη αλλά και… ενισχυμένη: Το βιβλίο συνοδεύεται από CD με επιλεγμένα τραγούδια σε σύγχρονες επανεκτελέσεις από τους Γιάννη Κότσιρα, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, Πάνο Ρεντίφη, Γιώτα Λιαποπούλου, τα σχήματα «Ρεμπετιέν» και «Ρομβία» κ.ά., ώστε να μεταφέρει πλήρως στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα που το εμπνέει.

Τέλος, ηχογραφούνται για πρώτη φορά, ειδικά για την παρούσα έκδοση, τα τραγούδια «Αχ φασουλάδα», σε στίχους των εξόριστων του Άη-Στράτη, και «Ελ Ντάμπα», σε στίχους των εξόριστων του στρατοπέδου της Ελ Ντάμπα.

Στον Μουσικό περίδρομο η μαγειρική συναντά τη μουσική τέχνη και τη λαογραφία σε ένα τριπλά απολαυστικό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: