8 Δεκεμβρίου 2017

Θερμή υποδοχή στον Ερντογάν από την μειονότητα της Θράκης

Ηπιότερους τόνους χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύντομη επίσκεψή του στη Θράκη. Μίλησε για λάθη τους παρελθόντος και αν και απεκάλεσε τους μουσουλμάνους της Θράκης «ομοεθνείς» του, τους καθησύχασε λέγοντας πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα ως Έλληνες πολίτες.


Επιχειρώντας να απευθυνθεί στην τουρκική κοινή γνώμη και στους ψηφοφόρους του, χωρίς να προκαλέσει άμεση αντίδραση προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες με δηλώσεις που θα ικανοποιούσαν και τις δύο πλευρές χωρίς να ξεφεύγει από τις πάγιες θέσεις του.

«Δώσατε αγώνα επιβίωσης εδώ και χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό», είπε στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Κομοτηνής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ανοικτής ομιλίας του στον προαύλιο χώρο του μειονοτικού σχολείου της περιοχής.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να αποκάλεσε επανειλημμένα «ομοεθνείς» και «συμπολίτες» τους συγκεντρωμένους του πλήθους αλλά τους ζήτησε να παραμείνουν «γέφυρα φιλίας» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Παράλληλα τους καθησύχασε αποκαλώντας τους «Έλληνες πολίτες που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα»: «Εσείς έχετε ισχυρή πίστη. Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα ως Έλληνες πολίτες (...) Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, και πρέπει να βρίσκει λύσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες. Έχετε εκλέξει 4 βουλευτές και πρέπει να έχετε το θάρρος να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας», πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνοντας αρκετά από σημεία του που είχε θέσει και στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισήμανε πως στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δόθηκαν αποζημιώσεις για «τα λάθη του παρελθόντος».

Η επίσκεψη στο μειονοτικό σχολείο

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν. Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην αυλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό.

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: