8 Δεκεμβρίου 2017

Σφοδρές συγκρούσεις στη Γάζα - Ένα νεκρός, δεκάδες τραυματίες

Όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα έναν άντρα κοντά στα σύνορα της Γάζας ενώ ακόμα ένας είναι βαριά τραυματισμένος σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.


Εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τον ειδικό συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω κλιμάκωση της ήδη «καυτής» κατάστασης.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Στη διάρκεια των ταραχών στρατιώτες πυροβόλησαν επιλεκτικά εναντίον δύο από τους κύριους υποκινητές και τα πλήγματα επιβεβαιώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και Παλαιστίνιους που διαδήλωσαν την οργή τους για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισράηλ.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για Ιερουσαλήμ ο ΟΗΕ

Εν μέσω των σφοδρών συγκρούσεων στη Γάζα με τον έναν νεκρό και τους δεκάδες τραυματίες ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προκλητική απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κλιμάκωση της ήδη «καυτής» κατάστασης στην Ιερουσαλήμ προειδοποιώντας για πυροδοτήση «του θρησκευτικού εξτρεμισμού».

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατυπώνει τη «μεγάλη του ανησυχία για τους κινδύνους μιας βίαιης κλιμάκωσης» μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είπε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

«Το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου» κηρύχθηκε «τριήμερο οργής» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μια βιντεοσύνδεση από την Ιερουσαλήμ, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα των οκτώ εκ των κρατών μελών του στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον.

Ο αξιωματούχους του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή η απόφαση να πυροδοτήσει «τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».

«Η Ιερουσαλήμ είναι το πιο περίπλοκο ζήτημα» προς επίλυση στο πλαίσιο της διένεξης Ισραηλινών- Παλαιστινίων» τόνισε ο Μλαντένοφ, κάνοντας λόγο για το «σύμβολο της χριστιανικής, εβραϊκής και μουσουλμανικής πίστης» που αντιπροσωπεύει αυτή η πόλη. Μονάχα η «διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών» μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση για το μέλλον της.

Πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: