13 Δεκεμβρίου 2017

«Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»

Για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου Καλλιθέας


Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης συμφωνεί και επαυξάνει στη γενική αλλά σωστή άποψη περί δημόσιου χαρακτήρα της σχεδόν 50 στρεμμάτων έκτασης του παραλιακού μετώπου Καλλιθέας και απόδοσής της  χρήσης της σε όφελος του λαού. 

Με αυτή την προοπτική και αυτό το σκεπτικό, είχε υπογράψει σχετική επιστολή των παρατάξεων του Δήμου Κατερίνης, προτείνοντας παράλληλα την ανάπτυξη αγώνων, με πρωτοβουλία και του ίδιου του Δήμου, στην κατεύθυνση αυτή.

Με αίτηση που υπογράφεται από 14 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης («Άλλος δρόμος για την Κατερίνη», «Νέα εποχή», ανεξαρτητοποιημένοι από τον «Άλλο δρόμο») ζητήθηκε στις 23.11.2017 σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Κατερίνης, προκειμένου να ληφθεί απόφαση «με την οποία θα αιτούμαστε προς το ΤΑΙΠΕΔ τη μη εκποίηση της επίμαχης έκτασης σε ιδιώτη και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα αυτής, με την απόδοσή της με μίσθωση στο Δήμο Κατερίνης για την επωφελέστερη αξιοποίησή της υπέρ της τοπικής κοινωνίας».

Είναι σαφές ότι η με μίσθωση απόδοση της έκτασης στο Δήμο μας «ανοίγει» ζήτημα ιδιωτικό-οικονομικού χαρακτήρα «πάρε-δώσε», ζήτημα στο οποίο η Λαϊκή Συσπείρωση σαφώς αντιτίθεται. Αλλά και το «επωφελέστερη» ανοίγει παράθυρο με επικίνδυνα ρεύματα: η αξιοποίηση (ή η «αξιοποίηση») μιας δημόσιας ή δημοτικής έκτασης ή θα είναι επωφελής για το λαό ή όχι. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Είναι γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ ανήκει στο λεγόμενο «Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων», που εμπορευματοποιεί ελεύθερους χώρους, ξεπουλά δημόσιες εκτάσεις γης κ.λπ. Και επιπλέον οι   σχετικές κινήσεις βουλευτών του Σύριζα (όπως περιγράφονται στην αίτηση των 14) έχουν τόση  αξία όσο και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή μη περαιτέρω μείωση συντάξεων.  Η τοποθέτηση, εξάλλου, του Δημάρχου Κατερίνης στη συνεδρίαση της 28.11.17 ότι το γράμμα και το πνεύμα του νόμου δεν επιτρέπει πολλά-πολλά, παρά μόνο τη  «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις», μας βρίσκει επίσης απέναντι.

Μόνος δρόμος για το λαό σε κάθε περίπτωση είναι ο οργανωμένος αγώνας για τη διεκδίκηση όλων όσα του ανήκουν.

Αγώνας που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, παρά το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο, όπως  π.χ. στην Πάτρα ή στην Καισαριανή και αλλού όπου η διοίκηση του δήμου συμβάλλει σημαντικά στην κινητοποίηση των δημοτών και μπαίνει μπροστά στους διεκδικητικούς τους αγώνες.

Έχουμε  απέναντί μας:

- Μια πολιτική για τους ελεύθερους χώρους, τη χρήση γης, τις αναπλάσεις, η οποία έχει στον πυρήνα της τη διεύρυνση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη και την επενδυτική δράση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

- Την προώθηση της τουριστικής «ανάπτυξης» του τόπου μας με την προσφορά «γης και ύδατος» στους επενδυτές. Παραλίες, δάση, βουνά, περιοχές NATURA, αρχαιολογικοί χώροι, όλα παραδίνονται. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του ιδιωτικού «αιολικού πάρκου» στη Μηλιά («Πέντε Πύργοι») με την απαράδεκτη στάση της διοίκησης του Δήμου, η οποία είναι πολύ ενδεικτική γενικότερων προθέσεων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Κατερίνης το ουσιαστικό δεν είναι μια συζήτηση και ένας προσανατολισμός τύπου «ΤΑΙΠΕΔ ή Δήμος», εφόσον ο τελευταίος προχωρούσε, σήμερα ή αύριο, σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση του χώρου με οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή ιδιωτών η εκμετάλλευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Παραλίες, δάση, βουνά, ελεύθεροι χώροι, η γη γενικότερα, αλλά και τα λιμάνια, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ο ηλεκτροφωτισμός και το νερό πρέπει να ανήκουν στο λαό και να λειτουργούν για το δικό του συμφέρον και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

Καλούμε το λαό του Δήμου Κατερίνης να αγωνιστεί:

Ενάντια στο ξεπούλημα της  γης σε ιδιώτες. Η επίμαχη έκταση να αποτελέσει αποκλειστικά δημόσια- λαϊκή περιουσία.

 Να διεκδικήσει:

- Την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης του παραλιακού μετώπου Καλλιθέας με τη δημιουργία κατάλληλων και σύγχρονων υποδομών για τουρισμό και αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό, που να καλύπτει πρώτα από όλα τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και όχι τα κέρδη οποιουδήποτε ιδιώτη.

- Την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές για κάθε κάτοικο του Δήμου μας και για κάθε επισκέπτη.

- Την πραγματική προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης,
Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι
Μπάμπης Παπαδόπουλος
Σταύρος Ανανιάδης
Θεοδώρα Αθανασούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: