14 Φεβρουαρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια δεξίωση του Επιμελητηρίου Πιερίας

Σε μια εκδήλωση με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη βαρύτητα για τις τοπικές επιχειρήσεις, το Επιμελητήριο Πιερίας, πραγματοποίησε την ετήσια κοπή πίτας για το νέο έτος  την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την  παρουσία τους ο πρώην  Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γεώργιος  Παπαστάμκος, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος  Σταϊκούρας, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Βουλευτής  Β΄ Θεσσαλονίκης   κ. Δημήτρης Μάρδας, η Βουλευτής  Β΄ Αθηνών κα.  Άννα Καραμανλή, ο  Βουλευτής  Πιερίας  κ. Χαρίλαος Τζαμακλής, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος  Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, ο Δήμαρχος  Πύδνας – Κολινδρού κ. Ευάγγελος Λαγδάρης,  ο εκπρόσωπος του Διοικητή της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου Αντισυνταγματάρχης κ. Εμμανουήλ Τουλουπάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Υποστράτηγος κ. Αθανάσιος Μαντζούκας, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας κ. Γεώργιος Τζήμας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Πύραρχος κ. Ευάγγελος Φαλάρας, ο Διοικητής Σκάλας Κατερίνης Ανθυποπλοίαρχος  κ. Θεμιστοκλής Αδαμίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μακάριος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Χαρίλαος  Κωτίκας, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ και ΕΦΕΠΑΕ κ. Θωμάς-Φωκίων Αλγιανάκογλου,ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ κ. Σπύρος Σκοτίδας, ο πρ. πρόεδρος του ΕΟΜΕΧ κ.Γιώργος Σουφλιάς, Διοικητές, Πρόεδροι, Διευθυντές, στελέχη Οργανισμών, Δημόσιων Φορέων, Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζικών Ιδρυμάτων, Επιστημονικών Συλλόγων, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δήμων Πιερίας, πρώην Βουλευτές Πιερίας, Εκπρόσωποι κομμάτων, Πρόεδροι και μέλη Ομοσπονδιών Επαγγελματικών  Σωματείων και Συλλόγων του νομού, Δημοσιογράφοι και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μέλη και πρώην μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του Επιμελητηρίου Πιερίας και πλήθος Επιχειρηματιών.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου με την καθιερωμένη ομιλία του, στέλνοντας το μήνυμα ότι η επιμελητηριακή κοινότητα δεν θα σταματήσει να διεκδικεί τα αυτονόητα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρηματίες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αφού αυτοί είναι που θα τολμήσουν, θα ρισκάρουν τα κεφάλια του και έχουν  τη θέληση να δημιουργήσουν.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας  παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία καθώς και στις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία μας που είχαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στα μνημονιακά χρόνια. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας εκφράζοντας  ταυτόχρονα τον προβληματισμό του για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές τον Αύγουστο του 2018 λέγοντας χαρακτηριστικά : «Διερωτώμαι όμως εάν οι αγορές θα εμπιστευθούν ένα πολιτικό σύστημα που υπερφορολογεί τον παραγωγικό του ιστό, το βασικό πυλώνα οικονομικής προόδου μιας χώρας;  Θα εμπιστευθεί ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει κατορθώσει να προσελκύσει  καμία νέα επένδυση αλλά αντίθετα φρενάρει τις ήδη υπάρχουσες; Έχουν ψηφιστεί μέτρα 5,1 δις για το 2019 και το 2020 που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων και των εισοδημάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, άρα μειωμένη εγχώρια ζήτηση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δέσμευση της χώρας μας για τη δημιουργία πλεονασμάτων τονίζοντας: «Η σημερινή κατάσταση απαιτεί την ύπαρξη πλεονάσματος για να είναι η έξοδος της χώρας μας στις αγορές επιτυχής. Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων.
Αντίθετα πρέπει να διατεθεί στην τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας, διότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων πρέπει να γίνεται μέσα από την εργασία τους και όχι μέσα από επιδόματα. Οι συμπολίτες μας δεν έχουν ανάγκη από συσσίτια ή επιδόματα αλλά από δουλειά που θα τους επιτρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση».
Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής Φθιώτιδας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Ο κ. Σταϊκούρας αφού ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους καλή χρονιά, με υγεία δημιουργικότητα, προκοπή, περισσότερη αλληλεγγύη και συνεχή πρόοδο ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητήριου Πιερίας για την πρόσκληση να συμμετέχει στην εξαιρετική εκδήλωση- θεσμό όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην ασφυκτική οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι: «Τα 3 τελευταία χρόνια, η δημιουργική ασάφεια, οι αυταπάτες, οι αυτοσχεδιασμοί και οι ιδεοληψίες, επέφεραν τεράστιο κόστος στη χώρα και στους πολίτες. Αυτά τα χρόνια, νέα αχρείαστα μνημόνια ψηφίστηκαν και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μέτρα λιτότητας ελήφθησαν, που συρρίκνωσαν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, «στέγνωσαν» την οικονομία και διόγκωσαν το ιδιωτικό χρέος».
Ο κ. Σταϊκούρας αφού αναφέρθηκε σε αριθμητικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία είπε ότι: «Είμαστε ως χώρα, σύμφωνα με τις διεθνείς Εκθέσεις, η μοναδική -παγκοσμίως- αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη. Είναι γεγονός βέβαια ότι η χώρα και αυτό είναι θετικό, σήμερα προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, να καλύψει το χαμένο έδαφος των 3 τελευταίων ετών και να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του τρέχοντος Προγράμματος. Κανονικότητα όμως, που παρά τα «φτιασιδώματα», δεν έχει ακόμη επιτευχθεί γατί:
- Κεφαλαιακοί περιορισμοί συνεχίζουν να υφίστανται.
- Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχωρεί.
- Νέοι φόροι και πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις επιβάλλονται.
- Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης διευρύνονται.
- Το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται.
- Η εσωτερική στάση πληρωμών διατηρείται.
- Καταθέσεις δεν επιστρέφουν μαζικά και ουσιαστικά στο τραπεζικό σύστημα.
- Η χώρα παραμένει «απούσα» από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η όποια δε βελτίωση παρατηρείται σε μακροοικονομικούς δείκτες, είναι σε σύγκριση με το χειρότερο σημείο στο οποίο η οικονομία «κατρακύλησε» επί ημερών της σημερινής διακυβέρνησης.
Με αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, το καλοκαίρι να βρεθούμε εκεί που είχαμε φτάσει το 2014».
Τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρα που είναι το καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, έτοιμο να προσφέρει στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μας, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, «που πολλοί από εσάς διατηρήσατε, καλλιεργήσατε ή εκδηλώσατε κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάτι το οποίο έχω διαπιστώσει προσωπικά επισκεπτόμενος επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παρουσίασε του βασικούς άξονες που στοχεύουν στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, μέσα από την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Οι βασικοί άξονες που κατέθεσε ο κ. Σταϊκούρας εν συντομία είναι:
1ος: Η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής. Με απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Και με στοχευμένη και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
2ος: Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, τη ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου, την ταχύτατη υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και την προώθηση εμβληματικών επενδύσεων. Με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας ενός οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικά δικαίου Κράτους, που θα μπορεί να διαφυλάξει και να προαγάγει τις αξίες και την ταυτότητα ενός λαού.
3ος: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
4ος: Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας. Παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγήσει σε ανασύνθεση του ΑΕΠ. Στόχος, η μετάβαση σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε κλάδου.
Χαιρετισμοί
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Μάρδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει για την αξιοποίηση του Ολύμπου και συνεχίζοντας απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση είπε ότι: «Εσείς οι επιχειρηματίες γνωρίζετε την αγορά και παρόλο τις πιθανές παραλείψεις μας ή τα λάθη μας έχουμε οδηγήσει την ελληνική πολιτεία σε έναν άλλο δρόμο εκσυγχρονισμού και με διαδικασίες που έχουν σχέση με την δεύτερη ευκαιρία όπως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις 120 δόσεις, με την ελάφρυνση των βαρών σας από τα υψηλά πρόστιμα που αντιμετωπίζεται. Μας λέτε ότι αυτοί οι νόμοι θα μπορούσαν να ήταν καλύτεροι. Το παραδεχόμαστε και θα τους βελτιώσουμε σε συνεργασία με εσάς. Το ζητούμενο είναι να γίνει η αρχή και αυτό έγινε τώρα. Σε ορισμένα σημεία το θέμα της ρευστότητας της Εθνικής Οικονομίας είναι θέμα μηχανισμών και διαδικασιών της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι να το αναδείξουμε και να προτείνουμε λύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Κλείνοντας ευχήθηκε Καλή Χρονιά με δύναμη και «του χρόνου θα είμαστε πιο χαμογελαστοί».
Τιμητικές Πλακέτες
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ο πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γεώργιος Παπαστάμκος για τη προσφορά και το έργο του στην Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας κ. Γεώργιος Τζήμας για τη συμβολή του στην καταπολέμηση του παρεμπορίου στην Πιερία,  και ο Πύραρχος κ. Ευάγγελος Φαλάρας Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης για τις υπηρεσίες και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία.
Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ.κ. Γεωργίου, πατέρας Μιχαήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: