22 Φεβρουαρίου 2018

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ…ΑΕΚ

Το παιχνίδι της ΑΕΚ με την Δυναμό Κιέβου στην Ελλάδα, στο ΟΑΚΑ, μπορεί να ανήκει στο παρελθόν και η παλληκαρήσια εμφάνιση της ομάδας να  αφήνει πολλά περιθώρια, για να αισιοδοξούμε για την πρόκριση, με νίκη της ΑΕΚ μέσα στο Κίεβο. Αλλά το αποτύπωμα που άφησαν οι φίλαθλοι, οι οργανωμένοι οπαδοί της, ήταν πολύ ισχυρό, πέρα από την ενθουσιώδη υποστήριξη στην ομάδας τους, με τραγούδια και συνθήματα όπως γίνεται πάντα, σε όλα τα γήπεδα, εντός και εκτός έδρας,  όπου παίζει η ΑΕΚ.

Χωρίς να προσπερνάμε κακώς κείμενα, η να αθωώνουμε άσχημες καταστάσεις, οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν αποδείξει ότι δεν είναι απλά μια μάζα που τους ενώνει μόνο η αγάπη για την ομάδα.

Έχουν στην κουλτούρα, στο DNA τους, εκείνη την ευαισθητοποίηση και εκείνες της ανησυχίες που κληρονόμησαν από τους φτωχούς πρόσφυγες παππούδες και πατεράδες τους, που κάτω από δύσκολες συνθήκες αγωνίστηκαν με αξιοπρέπεια ( όπως βέβαια και πολλής άλλος κόσμος ) και ισχυροποίησαν κοινωνικά αντισώματα αξιών και ιδανικών, που είναι συνυφασμένα με την λαϊκή πάλη, τον λαϊκό ασυμβίβαστο αγώνα για καλύτερη ζωή.

Αυτός ο αγώνας των φτωχών προσφύγων γέννησε την ΑΕΚ, που ήταν από της προτεραιότητες τους, για να εκφράσει τον βασανισμένο πρόσφυγα λαό, να του δώσει υπόσταση, να αρχίζει να βγαίνει από το περιθώριο της κοινωνικής – πολιτικής ζωής.

Αυτά τα στοιχεία είναι ανεξίτηλα χαραγμένα στην ψυχή, στην συνείδηση πολλών Αεκτζήδων ( όχι ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία σε οπαδούς άλλων ομάδων ), είναι φορτίο που θυμίζει της ρίζες αυτής της ομάδας, που έμαθε να αγωνίζεται εντός και εκτός γηπέδων και να κερδίζει.

Γιατί στην ΑΕΚ, στον λαό της ΑΕΚ, τίποτα δεν χαρίστηκε και ίσως αυτό είναι το ωραίο, το όμορφο, ίσως για αυτό οι οπαδοί της ΑΕΚ μένουν αμετανόητοι ρομαντικοί και για αυτό ξεχωρίζουν.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στον αγώνα με την Δυναμό Κιέβου στο ΟΑΚΑ, δεν φώναξαν μόνο για την ομάδα τους, κάτι που ξέρουν βέβαια πολύ καλά να κάνουν.

Συνεπής με την αγωνιστική πορεία - ιστορία τους, κατακρημνίζοντας στον Καιάδα την λήθη που πολλοί ποντάρουν για την χειραγώγηση των λαών, έκαναν μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λάου πέρα από ποδοσφαιρικές προτιμήσεις ομάδων, να νοιώσει περήφανο, με τα τεράστια πανό, με τα αντιφασιστικά – αντιρατσιστικά συνθήματα, που στόλιζαν το μεγάλο πέταλο που κάθονταν οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ, οι <<ORIGINAL>>.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ απέδειξαν άλλη μια φορά ότι δεν είναι αδιάφοροι και ότι ο φασισμός – ναζισμός, ο ρατσισμός, δεν έχει θέση στην κερκίδα.

Αυτοί είναι που φιλοξένησαν πριν ενάμιση χρόνο οικογένειες προσφύγων από το Ιράκ και την Συρία, τους κάλεσαν δωρεάν να ψυχαγωγηθούν, παρακολουθώντας παιχνίδι πρωταθλήματος της ΑΕΚ, για να δείξουν εμπράγματα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους αυτούς λαούς.

Όταν άλλοι παίζουν ύπουλα, ύποπτα, παιχνίδια ξενοφοβίας και ρατσισμού, για να αποπροσανατολίσουν, να παραπλανήσουν και να αθωώσουν της κυρίαρχες πολιτικές που ρημάζουν την λαϊκή ζωή , μετατρέποντας πρόσφυγες και μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους και <<υπεύθυνους>> για όλα τα κακά και άσχημα που περνάει ο λαός μας

Η κινητοποίηση αυτή των οπαδών της ΑΕΚ, είχε να κάνει με την οργανωμένη ναζιστική παρουσία των φανατικών οπαδών της Δυναμού Κιέβου, που σε αντίθεση με τους οπαδούς της ΑΕΚ, έχουν ξεχάσει την ηρωική ιστορία της ομάδα τους, που το 1942 προτίμησαν να πεθάνουν παρά να κάτσουν να χάσουν από επίλεκτη ομάδα της Βέρμαχτ ( ναζιστικός Γερμανικός στρατός ) που την νίκησαν 5 – 3.

Σήμερα το σιχαμερό σύμβολο του αγκυλωτού σταυρού και άλλων ναζιστικών συμβόλων, κοσμούν την κερκίδα των οπαδών της Δυναμό Κιέβου, που σε αυτήν έχουν βρει στέγη, πολλά μέλη και στελέχη της Ουκρανικής ναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης << ΔΕΞΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ >>.

Ο <<ΔΕΞΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ>> αξιοποιήθηκε για την πραξικοπηματική ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας, του φιλόρωσου Προσένκου.

Σήμερα η ναζιστική αυτή οργάνωση αποτελεί δύναμη κρούσης για καθεστώς της Ουκρανίας, μιας νόθας κυβέρνησης, που δρα σαν τοποτηρητής, των συμφερόντων, των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, στον ανταγωνισμό που έχουν με την Ρωσική αστική τάξη, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους.

Ο << ΔΕΞΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ >> δρα οργανωμένα μέσα από τις τάξεις των φανατικών οπαδών της Δυναμού Κιέβου μαζί με άλλες φασιστικές, ρατσιστικές οργανώσεις, θέλουν να κυριαρχήσουν στις κερκίδες και να αντλούν νέες δυνάμεις στρατολόγησης από εκεί.

Αυτό τον βρώμικο ρόλο που δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις κυρίως νέων ανθρώπων, με την φασιστική βία και το δηλητήριο του ρατσισμού, ανέδειξαν οι οπαδοί της ΑΕΚ με τα τεράστια πανό τους και είπαν ένα μεγάλο όχι στον ναζισμό - φασισμό, δίνοντας μαζική, μαχητική, απάντηση στους εγκάθετους φασίστες της Δυναμού Κιέβου που ασχημωνούν στην ίδια τους την ιστορία.

Αυτό το κλίμα που υπήρχε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του γηπέδου, είναι που έδωσε ώθηση, για να παίξει η ομάδα της ΑΕΚ ένα παλληκαρήσιο ποδόσφαιρο γεμάτο πάθος, όρεξη και μεράκι που επέδειξαν όλοι οι ποδοσφαιριστες.

Την συνέχεια η ΑΕΚ θα την δώσει μέσα στο Κίεβο, εκεί που θα την ακολουθήσουν και οι οπαδοί της, για να δώσουν μαζί την μάχη της πρόκρισης και να γράψουν ακόμα μια λαμπρή σελίδα στην ιστορίας, βροντοφωνάζοντας παράλληλα, κατάμουτρα στους Ουκρανούς ναζί, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.


Σαββίδης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: