22 Απριλίου 2018

Ένταση στη Λέσβο: Ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς

Σοβαρά επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Μια μεγάλη ομάδα ακροδεξιών και οργανωμένων οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας επιτέθηκαν στους πρόσφυγες αιτούντες άσυλο που εδώ και πέντε ημέρες έχουν καταλάβει την πλατεία. 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πλέον είναι στην πλατεία περισσότεροι από τις άλλες μέρες, αφού σε ενίσχυση των όσων βρισκόταν εκεί κατέβηκαν και άλλοι από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, για να τους προστατέψουν. 
Όπως μεταδίδει, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν μεταξύ των επιτιθέμενων και των προσφύγων, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ περικύκλωσε τους πρόσφυγες. Σε ενίσχυση των τελευταίων έσπευσαν και πολίτες του αριστερού και του αντεξουσιαστικού χώρου καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.
Οι ακροδεξιοί πετάνε μπουκάλια νερό προς τη μεριά των προσφύγων και κατά διαστήματα επιχειρούν να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να φτάσουν στους πρόσφυγες. Η αστυνομία έχει κάνει και χρήση χημικών. 
Μεταξύ άλλων οι ακροδεξιοί πέταξαν προς τους πρόσφυγες μια ναυτική φωτοβολίδα, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει τραυματισμούς ή φωτιά, αφού ένας πρόσφυγας με ψυχραιμία την άρπαξε και την πέταξε στη θάλασσα.
Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν την άμεση εκκένωση της πλατείας, ενώ οι πρόσφυγες αρνούνται να αποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους, που έχουν να κάνουν με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει και τον απεγκλωβισμό τους από το νησί.
Στην πλατεία Σαπφούς έχει σπεύσει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: