2 Μαΐου 2018

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Οι σοσιαλιστές και η αριστερά γενικά έβλεπαν την πρωτομαγιά πάντα σαν μια εργατική γιορτή. Οι συντηρητικοί, όπως πάντα, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Γιορτή της φύσης, των λουλουδιών, εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή.
*
Μια παλιά ιστορία που άρχισε να ξεθωριάζει. Ούτε αγώνας ούτε φύση. Πρωτομαγιά, μηνύματα μέσα από κινητά, τάμπλετ και like.
*
Πήγε λέει η άλλη πρωτομαγιά και έφαγε σούσι. Το ανάρτησε με καμάρι. Αν έτρωγες κυρά μου φακές θα το αναρτούσες;
*
Και πιάνουν τον Μάη στις καφετέριες με φρέντο και καπουτσίνο. Και σε θέση μάχης, με τα κινητά ανοιχτά. Επικοινωνούν και με τον απέναντί τους μέσω facebook, ακόμα κι από δωμάτιο σε δωμάτιο.
*
Και δεν είναι το μόνο που άλλαξε. Τότε στο Σικάγο ζητούσαν οκτάωρο, στη Δράμα οι καπνεργάτες δεκάωρο, γιατί το δωδεκάωρο ήταν ο κανονισμός, σήμερα ζητούν όλοι οκτάωρο ή επτάωρο αλλά με κατάργηση του τετραώρου γιατί είναι πια καθεστώς.
*
Παράδοξα πράγματα. Μεγάλος μάστορας ο καπιταλισμός. Κι ασ’ τους να λένε, δωσ’ τους έναν μηχανισμό αδρανοποίησης να εμβολίζει τον εγκέφαλο κι ασ’ τους να καυχώνται ότι έφαγαν σούσι κι ανανέωσαν την εικόνα του προφίλ τους.
*
Κατά καιρούς γράφτηκαν πολλά για την εικόνα της γενικής απάθειας που κυριαρχεί στις μέρες μας και την εύκολη υποταγή στα κελεύσματα του συστήματος. Ακόμα και ότι μας ραντίζουν. Είμαι πεπεισμένος ότι και αν το έκαναν, το κατάργησαν λόγω πιθανού υψηλού κόστους, αφού βρήκαν άλλους τρόπους ποδηγέτησης της κοινής γνώμης και μάλιστα με τρόπο κερδοφόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: