19 Ιουνίου 2018

Σαν σήμερα 19 Ιουνίου

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 19 Ιουνίου.

325 λήγουν οι εργασίες της Α' Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως ("Πιστεύω") και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

1806 πεθαίνει στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 90 ετών, ο λόγιος Ευγένιος Βούλγαρης, από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1863 Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

1865 πεθαίνει ο Ευαγγέλης Ζάππας, έμπορος και εθνικός ευεργέτης. Με τη διαθήκη του όρισε να κτισθεί το Ζάππειο και χρηματοδότησε τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία σαν Ζάππειες Ολυμπιάδες και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. (Γεν. 1800)

1867 με εντολή του Μπενίτο Χουάρες, του Προέδρου της Μεξικανικής Δημοκρατίας, εκτελείται ο αυτοκράτορας του Μεξικού, ο αυστριακής καταγωγής Άρντουκ Φερδινάνδος Μαξιμιλιανός.

1876 πεθαίνει ο Μιχαήλ Μπακούνιν, ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού. [γεν. 18/5/1814]

1885 το «Άγαλμα της Ελευθερίας», δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς, φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1896 γεννιέται ο Απόστολος Νικολαΐδης, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Προς τιμήν του, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φέρει το όνομά του. 

1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ ιδρύει το Τουρκικό Εθνικιστικό Κογκρέσο στην Άγκυρα και καταγγέλλει το διαμελισμό της Τουρκίας, που αποφασίζεται στις Βερσαλίες.

1921 στο Παρίσι, οι Σύμμαχοι ζητούν από την Ελλάδα να καθυστερήσει την επίθεση ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση του Κεμάλ.

1933 η Γαλλία προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Λέον Τρότσκι.

1943 στη Γερμανία, ο Γκέμπελς ανακοινώνει επίσημα ότι δεν υπάρχουν πια Εβραίοι στο Βερολίνο.

1951 πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Άγγελος Σικελιανός. Από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές του 20 αιώνα, ο Σικελιανός εργάστηκε με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ για την αναβίωση της Δελφικής Ιδέας οργανώνοντας το 1927 και το 1930 τις Δελφικές Εορτές σε ανάμνηση των αρχαίων Πυθείων Αγώνων, που τελούνταν κάθε 4 χρόνια στους Δελφούς προς τιμήν του θεού Απόλλωνα, ο οποίος απάλλαξε τους κατοίκους της περιοχής από το φίδι Πύθωνα σύμφωνα με το μύθο.

1953 στις ΗΠΑ, εκτελείται το ζεύγος Ρόζενμπεργκ, που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ.

1961 το πλούσιο σε πετρέλαια Κουβέιτ παύει να είναι προτεκτοράτο της Αγγλίας, εξακολουθεί, όμως, να παίρνει στρατιωτική βοήθεια.

1963 Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επιστρέφει στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα.

1971 σύμφωνα με στοιχεία, 1.222.481 είναι οι αναλφάβητοι στην Ελλάδα και 10.331 τα δημοτικά σχολεία.

1975 Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Μιχαήλ Στασινόπουλο.

1976 κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο συμπαθητικός και... τροφαντός γάτος Garfield.

1977 ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει την τελευταία του ζωντανή ηχογράφηση, κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

1984 οι Σικάγο Μπουλς επιλέγουν από τα ντραφτ τον Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

1987 η ΕΤΑ τοποθετεί βόμβα σε σούπερ μάρκετ στη Βαρκελώνη και σκοτώνει 21 άτομα.

1989 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

1991 στη Βραζιλία, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοινώνει ότι, περισσότερα από 400 παιδιά του δρόμου σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες από αποσπάσματα θανάτου.

1995 στην Αγκόλα, σε αεροπορικό δυστύχημα σκοτώνονται 36 άτομα, μεταξύ τους και πολλά μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας.

1997 στην Ιταλία, ο Τζερμάνο Μακάρι, πρώην μέλος των "Ερυθρών Ταξιαρχών", καταδικάζεται σε 30 χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Άλντο Μόρο.

2000 Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Στους ισχυρούς της Ευρώπης συγκαταλέγεται πλέον η Ελλάδα, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το μεσημέρι της Δευτέρας την ένταξη της χώρας μας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Στη συνέντευξη Tύπου που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για αυτό που αποκάλεσε μεγάλο ποιοτικό και αναπτυξιακό άλμα τονίζοντας ωστόσο ότι η ΟΝΕ δεν είναι πανάκεια. Η Ελλάδα γίνεται το 12ο μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Σημειώνεται ότι η χώρα μας ήταν η μόνη από τους 15 που το 1998, μολονότι είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην ΟΝΕ, δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει τα κριτήρια.

2003 Με τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στη Χαλκιδική, ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2003.

2003 σοκ προκαλεί στην Αγγλία το θάνατος της 25χρονης ηθοποιού Λάουρα Σάντλερ που υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών πέφτει από το μπαλκόνι και σκοτώνεται.

2004 σε συμφωνία για το πρώτο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγουν μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: