19 Ιουνίου 2018

Πρόταση για τη δημιουργία "ανοιχτού κέντρου εμπορίου" στην Κατερίνη καταθέτουν Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος

Η κατάθεση κοινής πρότασης για χρηματοδότηση από την Δράση του ΕΠΑνΕΚ (Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) 2014-2020: «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», η οποία θέτει τις βάσεις για την καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της εποικοδομητικής συνάντησης, που είχε στο γραφείο του, το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης...
με το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης και πιο συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Κώστα Ρέχα και τα μέλη του Δ.Σ.: Νίκο Πάπα, Μελπομένη Τερζοπούλου, Ελένη Ηλιάδου, Δέσποινα Πορφυρίδου, Μαργαρίτα Καμανατζή.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, οι οποίες συμβάλλουν στη  μετατόπιση του κέντρου του σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στο δημόσιο χώρο. Παρεμβάσεις, οι οποίες δεν θα συνιστούν απλά μια σύνδεση επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργούν ως «τοπόσημο» για την πόλη και αναμένεται να οδηγήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση καταστημάτων και ΜμΕ, ενώ μπορούν μεταξύ άλλων, να αλλάξουν ριζικά και την αρχιτεκτονική όψη του κέντρου της πόλης.
Όπως διευκρινίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης, η συγκεκριμένη Δράση, το μήνυμα της οποίας είναι: «Συνεργαζόμαστε – αναβαθμιζόμαστε – αποκτούμε ταυτότητα» έχει ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής την συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων.
Επιπλέον, στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.
«Κεντρικός στρατηγικός στόχος της συνεργασίας μας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του τόπου, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Το εγχείρημα αποτελεί ένα στοίχημα για την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης στην πόλη μας, καθώς για τον εμπορικό κόσμο της Κατερίνης και ήδη εργαζόμαστε συντονισμένα για να το κερδίσουμε» επισήμανε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εμπορικού συλλόγου Κώστας Ρέχας και τα μέλη του Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου τόνισαν «το πνεύμα συνεργασίας που διέπει τις δύο πλευρές για την ένταξη της Κατερίνης στο αναπτυξιακό αυτό πρόγραμμα, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας».
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Ειδικότερα, Δήμος Κατερίνης και Εμπορικός σύλλογος θα υλοποιήσουν ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο: την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.
Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 €  και αναλύεται ως εξής:
- μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Δήμου έως 1.500.000 €
- μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου έως 400.000 €
Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.
Μεταξύ άλλων στις κατηγορίες των ενεργειών εντάσσονται η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης, η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας, η ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής, η προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής κ.α. θεματικές ενότητες, οι οποίες συνδέονται με συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες της κάθε κατηγορίας.
 Αξίζει να σημειωθεί, ότι, ήδη, το θέμα της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κατερίνης και του Εμπορικού Συλλόγου, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης έθεσε προ ημερησίας συζήτησης, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ - «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ
Παράλληλα, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και η διοργάνωση στις 13 Ιουλίου με την συνεργασία του Δήμου Κατερίνης, του Επιμελητηρίου Πιερίας και του Εμπορικού Συλλόγου «της 1ης Λευκής Νύχτας», μίας διοργάνωσης στη διάρκεια της οποίας, οι καταναλωτές έως αργά το βράδυ, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προνομιακές τιμές και παράλληλα να διασκεδάσουν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, με μουσικά κ.α. events που προγραμματίζονται.
ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
«Η κοινή προώθηση ενεργειών, η άμεση υλοποίηση προτάσεων και ιδεών που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του τουριστικού πλεονεκτήματος της Κατερίνης και στην τόνωση της αγοράς της και του επιχειρείν, μας βρίσκουν διαχρονικά άμεσους αρωγούς και συμπαραστάτες» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης.
Όπως επισήμανε σχετικά, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ρέχας: «Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και με την ουσιαστική συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης στοχεύουμε στην τόνωση της τοπικής μας αγοράς, στη δημιουργία ενός ενιαίου εμπορικού κέντρου με πολλαπλές δυνατότητες. Πιο συγκεκριμένα, στην αναβάθμισή της ως έναν ελκυστικό προορισμό για αγορές, ψυχαγωγία, καθώς και ως χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών events».

Δεν υπάρχουν σχόλια: