10 Ιουλίου 2018

Βάσεις 2018: Σε ποιες σχολές εκτοξεύονται και σε ποιες πέφτουν

Βαρόμετρο για τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι φέτος το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα ΝΕΑ το μεγάλο ενδιαφέρον που αποτυπώνεται στα πρώτα μηχανογραφικά των υποψηφίων μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες που θα επηρεάσουν τις βάσεις ιδρυμάτων της περιφέρειας.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας φροντιστών Ελλάδας Ιωάννη Βαφειαδάκη η συμπλήρωση των μηχανογραφικών ρίχνει φως στην κίνηση των βάσεων.

Κατακόρυφη άνοδο θα δουν οι βάσεις σε δύο πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που εξελίχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σε κάποια τμήματα η άνοδος μπορεί να είναι έως και 1000 μόρια!

Αυξημένο ενδιαφέρον μπορεί να διαπιστωθεί φέτος στις σχολές ΤΕΙ των υπολοίπων αστικών κέντρων με δεδομένο ότι την επόμενη χρονιά μπορεί να βρεθούν απευθείας στον πανεπιστημιακό τομέα.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών ( νομικές, ψυχολογίες) θα καταγραφεί σταθερότητα και ίσως μικρή άνοδος. Οσο κατεβαίνουμε κάτω από τα 16.000 μόρια η κίνηση των βάσεων θα είναι πτωτική.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές) αναμένεται πτώση των βάσεων ειδικά στα λεγόμενα «ρετιρέ» καθώς και στις μεσαίες και χαμηλές σχολές.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές) αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων. Ισως η Ιατρική Αθήνας πέσει κάτω από τις 19.000 μονάδες

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής αναμένεται σταθερότητα βάσεων.

Στις στρατιωτικές σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται πτώση, ενώ στις Σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής μικρή άνοδος.

Βεβαίως, οι όποιες αυξομειώσεις θα είναι μικρότερες στα ρετιρέ των σχολών ανά πεδίο, ενώ στην τάση των βάσεων θα καταγραφούν και εσωτερικές διαφοροποιήσεις ανά επιστημονικό πεδίο, λόγω της υπερσυγκέντρωσης των υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, από 13 έως και 17.

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: