18 Ιουλίου 2018

4.000 επιχειρήσεις πρέπει να κατοχυρώσουν το μακεδονικό brand name

Περίπου 4.000 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία είτε στην εταιρική τους ταυτότητα είτε σε προϊόντα τους θα πρέπει να κατοχυρώσουν το brand name τους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει ζητήματα που άπτονται των εταιρικών ταυτοτήτων και του brand name εταιρειών που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη γειτονική χώρα.
Οι επιχειρήσεις, βορειοελλαδίτικες στην πλειοψηφία τους, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς το κόστος πιστοποίησης κυμαίνεται από 2.000 έως 8.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να κατοχυρώσουν την εμπορική της ονομασία διεθνώς, πριν ξεκινήσει το έργο της η επιτροπή που προβλέπεται στη  συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως είπε ο πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, καμία ελληνική εταιρεία δεν έχει κατοχυρώσει το μακεδονικό brand name στον μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο στη Γενεύη, όταν αυτό έχει γίνει από 2 Σκοπιανές επιχειρήσεις, ενώ στο ευρωπαϊκό μητρώο στο Αλικάντε έχουν καταχωριστεί μόλις 24 ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την ονομασία προέλευσης ή την επωνυμία Μακεδονία.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς η κατοχύρωση κοστίζει 2 χιλιάδες ευρώ στο Αλικάντε και τέσσερις φορές περισσότερο στη Γενεύη. Γι' αυτό άλλωστε αρκετές εταιρείες είχαν μέχρι σήμερα ολιγωρήσει ή απλά είχαν περιοριστεί στην κατοχύρωση της ονομασίας τους ή των προϊόντων τους σε μεμονωμένες αγορές όπου δραστηριοποιούνται.

thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: