18 Ιουλίου 2018

Ο Πούτιν και το καταστροφικό ταξίδι του Τραμπ στην Ευρώπη

Eκτενές άρθρο του έγκριτου New Yorker δίνει μια ακόμη πτυχή του "καταστροφικού", όπως το χαρακτηρίζει, ταξιδιού του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη, ειδικά σε αντιδιαστολή με τις εμπορικές συζητήσεις ΕΕ-Πεκίνου που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μερικές ημέρες.
"Η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν δεν ήταν η μοναδική σύνοδος κορυφής που έλαβε χώρα τη Δευτέρα: Στο Πεκίνο, οι κινέζοι ηγέτες συναντήθηκαν με τους Ευρωπαίους σε μια σύνοδο κορυφής Κίνας-ΕΕ, όπου η Κίνα “φλέρταρε” την Ευρωπαϊκή Ένωση ως δυνητικό της σύμμαχο στην εμπορική της σύγκρουση με τις ΗΠΑ, προσφέροντας με την σειρά της να βελτιώσει την πρόσβαση ξένων εταιρειών στη Κίνα και να συνεργαστεί με την ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η συνάντηση αυτή δεν οδήγησε σε κάποια άμεση συμφωνία: πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις μερκαντιλιστικές πρακτικές της Κίνας. Ωστόσο, οι δύο πλευρές εξέδωσαν μια δήλωση που απαριθμεί μια σειρά από τομείς όπου συμφώνησαν και πλέον υπάρχει μια πραγματική προοπτική να υψώσουν από κοινού το ανάστημά τους στους δασμούς του Τραμπ.

Γι’ αυτό το λόγο και ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε με νόημα μετά τις συναντήσεις πως "Η αρχιτεκτονική του κόσμου αλλάζει μπροστά στα μάτια μας".

Κι όντως, όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, ο κόσμος αλλάζει δραματικά, όταν έχεις στη συνέντευξη τύπου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον αμερικανό πρόεδρο να απορρίπτει (!) την ομόφωνη γνώμη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι το Κρεμλίνο παρενέβη στις εκλογές του 2016.

“Αυτό ωστόσο που ήταν σοκαριστικό ήταν η προθυμία του Τραμπ να επιβεβαιώσει όλα αυτά τα πράγματα ενώπιον όλης τη υφηλίου με τον Πούτιν στο πλευρό του”, σημειώνει το άρθρο.

Τα δείγματα ήταν εκεί μπροστά μας: Προτού καν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για την Ευρώπη την περασμένη Τρίτη, η πρότερη στάση του Τραμπ για το περιβάλλον, το Ιράν, το Ισραήλ, το εμπόριο και το ΝΑΤΟ αλλά και η συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου κατά τις επτά ημέρες της παραμονής του στις Βρυξέλλες, τη Βρετανία και τη Φινλανδία επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας.

«Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στο Λευκό Οίκο», τόνισε ο Χάικο Μαας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, "για να διατηρήσουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, πρέπει να την αναπροσαρμόσουμε".

Κι όντως, πολλοί ξένοι ηγέτες πλέον πιστεύουν ότι ο Tραμπ δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τους συμμάχους της Αμερικής, αλλά αντιθέτως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προκαλέσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, τα δύο θεσμικά όργανα που καθόρισαν την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Δια του λόγου το αληθές, σε συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα Sun επέκρινε την βρετανή πρωθυπουργό Μέι επειδή “ήταν πολύ επιεικής στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ για το Brexit”.

Και ρίχνοντας ένα άλλο “καρφί” στην καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ, επέκρινε τις μεταναστευτικές πολιτικές των ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας: "Νομίζω ότι [με την εισροή των μεταναστών] θα αλλοιωθεί η κουλτούρα σας".

"Είναι πλέον προφανές ότι ο κ. Tραμπ δεν προτίθεται απλώς να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα", αναφέρουν οι Financial Times, "Αντ 'αυτού, προτιμάει να παρεμβαίνει ενεργά στην ευρωπαϊκή πολιτική προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα των εθνικιστικών κομμάτων που είναι οι ιδεολογικοί φίλοι του."

Οπότε, που οδεύει η κατάσταση;

Στην Ανατολική Ευρώπη θα υπάρξει ανησυχία ότι τα εγκωμιαστικά λόγια του Τραμπ για τον Πούτιν θα ενθαρρύνουν τον ρώσο ηγέτη σε ολοένα και περισσότερες κινήσεις πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

Από την άλλη, οι σύμμαχοι της Αμερικής θα παρακολουθούν τι συμβαίνει στην Ουάσινγκτον τις επόμενες ημέρες σχετικά με το κατά πόσο θα υπάρξει μια πραγματική και απτή αντίδραση εναντίον του προέδρου.

Θα δουν επίσης το κατά πόσο θα ενσκήψουν τυχόν παραιτήσεις μεταξύ των μελών της ομάδας εθνικής ασφαλείας του Τραμπ.

Για πολλούς Ευρωπαίους, η συνεχιζόμενη παρουσία στο Πεντάγωνο του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, ένθερμου υποστηρικτή του ΝΑΤΟ, λειτουργεί κάπως καθησυχαστικά.

Αλλά ακόμη και αν ο Mάτις παραμείνει, άλλες χώρες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη πολλή καλή θέληση απέναντι τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κράτος. Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που πλέον θεωρούν τον Αμερικανό Πρόεδρο ως σοβαρή απειλή.

Μετά τα γεγονότα της εβδομάδας αυτής, μπορείτε να τους κατηγορήσετε;

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: