10 Ιουλίου 2018

Πιστό αντίγραφο της «Φτερωτής Νίκης» στη Σαμοθράκη

Ένα άγαλμα, πιστό αντίγραφο της επιβλητικής «Νίκης της Σαμοθράκης» που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, θα τοποθετηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο στον φυσικό του χώρο, στο ομώνυμο νησί του Βορείου Αιγαίου.
Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από λευκό μάρμαρο Θάσου (εξαιρετικής αντοχής) σε εργοστάσιο εταιρείας μαρμάρων, στη Δράμα. Όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, πρόκειται για ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού. Το νέο άγαλμα, όπως και το αυθεντικό, έχει ύψος 2,44μ. και βάρος 6,5 τόνους.
«Το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου από όπου δόθηκαν ψηφιακά αρχεία και κατασκευάστηκε ένα πιστοποθημένο πιστό αντίγραφο της Νίκης. Αυτή η Νίκη θα τοποθετηθεί έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης ώστε να συμβολίζει την προσπάθεια που συνεχίζει η χώρα μας προκειμένου η Νίκη να επιστρέψει στον τόπο της», επισημαίνει στο euronews ο κ. Πέτροβιτς.
Το Ιερό των Μεγάλων Θεών είναι ο χώρος όπου βρεθηκε το 1863 το αυθεντικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Πρόκειται για ένα μέρος που στην εποχή μας προκαλεί το ενδιαφέρον των τουριστών, αλλά όχι μόνο. «Ακόμα και σήμερα ο χώρος αυτός ελκύει το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων ερευνητών. Κάθε χρόνο διενεργούνται ανασκαφές και ανακαλύπτονται καινούρια και ενδιαφέροντα ευρήματα», είχε αναφέρει η αρχαιολόγος Ζωή Μητσακάκη στην εκπομπή Focus του euronews, που ήταν αφιερωμένη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δεύτερο αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο θα τοποθετηθεί στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Πέτροβιτς εξηγεί: «Θα κατασκευαστεί ακόμα ένα πιστό αντίγραφο, πάλι με έγκριση του Μουσείου του Λούβρου. Ο στόχος είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που θα τοποθετηθεί στην Αλεξανδρούπολη να κοιτά στη Σαμοθράκη, στο δεύτερο άγαλμα, και αυτό με τη σειρά του να κοιτά προς το Μουσείο του Λούβρου. Να είναι προσανατολισμένο προς το αυθεντικό».
Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου Θάσου αντοχής (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμά του.
Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι η ιδέα γεννήθηκε κατά την επίσκεψή που είχε με τον αείμνηστο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Παυλίδη, το καλοκαίρι του 2012 στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα, χάρη στη δωρεά του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη. Ο ίδιος, τόνισε, ότι ήταν ένα όραμα του Γιώργου Παυλίδη και πολύ σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Αργύρη Πατακάκη.
Ο αντιπερειάρχης επισήμανε, ακόμα, ότι με επιστολές του Γιώργου Παυλίδη, το Μουσείο του Λούβρου παραχώρησε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αρχεία με τρισδιάστατη απεικόνιση του αγάλματος, της «Νίκης της Σαμοθράκης», που φιλοξενείται στο μουσείο. Υπεγράφη συμβόλαιο με το Μουσείο του Λούβρου, για την κατασκευή δύο πιστοποιημένων αντιγράφων του αυθεντικού αγάλματος.
Το επόμενο διάστημα (εκτιμάται εντός καλοκαιριού ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο) η Νίκη θα μεταφερθεί από την Περιφέρεια και θα τοποθετηθεί στο φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης. Αρχικά θα γίνει αποδοχή της δωρεάς του αγάλματος από την Περιφέρεια και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Σαμοθράκη και θα τοποθετηθεί με προσανατολισμό στο Μουσείο του Λούβρου.
Ο Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε ότι το άγαλμα της Φτερωτής Νίκης στο παρισινό μουσείο αποτελεί ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και για όλη τη χώρα. «Το πιο σημαντικό είναι αυτή την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η περιοχή μας όχι μόνο να την αναδεικνύουμε άλλα και να τη φέρουμε σε επαφή με τον φυσικό της χώρο», καταλήγει ο κ. Πέτροβιτς.
gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: