19 Ιουλίου 2018

Οι εξελίξεις στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις μετά την αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ

«Θερμή» χαρακτηρίζεται η διπλωματική δραστηριότητα ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, μετά και την αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ στη χώρα μας.
Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα που είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, ακυρώνεται, οι ελληνορωσικές σχέσεις περνούν μια «κρίση».
Στο άκουσμα της παραπάνω είδησης, ελληνικές διπλωματικές πηγές επισήμαναν νωρίτερα πως «Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα» ενώ υποστήριξαν πως το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.
Ρωσική πρεσβεία: Η ελληνική πλευρά κάλεσε τον Λαβρόφ
Ωστόσο, λίγο νωρίτερα με ένα tweet της η ρωσική πρεσβεία έσπευσε να διαψεύσει το παραπάνω λέγοντας πως η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που ζήτησε την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα και παραθέτει παλαιότερες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"», σημειώνει στην ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία.
Στο Μαξίμου ο Κοτζιάς
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς μετέβη στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό τόσο για τα πρόσφατα ταξίδια του στο εξωτερικό όσο και για την «κρίση» στις Ελληνορωσικές σχέσεις μετά και την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ στην Ελλάδα. 
Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα σήμερα ο Πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, δήλωσε ότι η χρονική στιγμή για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα το Φθινόπωρο δεν είναι πλέον η κατάλληλη.
Ο κ. Μασλόφ επανέλαβε, επίσης, ότι θα υπάρξουν αντίποινα από το Κρεμλίνο για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών. Όπως υπογράμμισε, θα υπάρξουν, αντίστοιχα, απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό ούτε πόσοι διπλωμάτες θα απελαθούν, αλλά ούτε το πότε θα γίνει αυτό.
«Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα έρθουν αντίμετρα. Δεν γνωρίζουμε πότε, ποιους και πόσους θα απελάσουμε, αλλά θα απαντήσουμε» είπε χαρακτηριστικά στο ρωσικό πρακτορείο.
Μπρα ντε φερ Αθήνας - Μόσχας
Χθες, Τετάρτη το ελληνικό ΥΠΕΞ και το ρωσικό ΥΠΕΞ αντάλλαξαν ανακοινώσεις όσον αφορά το θέμα που έχει ξεσπάσει με τις απελάσεις των διπλωματών.
Αρχικά, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε για μία ακόμη φορά στην ανακοίνωσή του ότι «η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα θα έχει συνέπειες».
«Δυστυχώς, φυσικά, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο», ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Η απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ ήρθε λίγες μόνο ώρες αργότερα μιλώντας για «ασέβεια προς τρίτη χώρα» και για «έλλειψη κατανόησης του σύγχρονου κόσμου στον οποίο τα κράτη ασκούν ανεξάρτητη πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».
Παράλληλα, το ελληνικό ΥΠΕΞ καθιστά σαφές ότι «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική».
Η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας άλλων δύο, για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της οποίας τα Σκόπια έλαβαν πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στη Συμμαχία. 
Πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: