13 Οκτωβρίου 2018

Δωρεάν εξετάσεις μαστού στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

Δωρεάν εξετάσεις μαστού, ψηλάφηση και υπερηχογράφημα, πραγματοποιούνται από το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διήμερης εκδήλωσης ανοιχτή για το κοινό με θέμα "Ενημέρωση και πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού".
Η εκδήλωση διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρία Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) σε συνδιοργάνωση με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στηρίζεται από το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης".
Την περσινή χρονιά περίπου 1.000 γυναίκες πέρασαν από το δημαρχείο για δωρεάν κλινική εξέταση (ψηλάφηση) και υπερηχογράφημα μαστών, καθώς επίσης και για συμβουλευτική από ειδικευμένους γιατρούς, αριθμός που οδήγησε στην επανάληψη της εκδήλωσης.
Όπως ανέφερε ο χειρούργος μαστού και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού, Κώστας Καραπαναγιώτης, "με τέτοιου είδους δράσεις κινητοποιείται το γυναικείο κοινό. Πολλές γυναίκες ακόμη και σε νεότερη ηλικία προσέρχονται για προσυμπτωματικό έλεγχο, με αποτέλεσμα εάν ανακαλυφθεί κάτι να είναι σε πρώιμο στάδιο. Σε όλες τις ασθένειες με κακοήθεια, όταν διαγνωστεί κάτι σε αρχικό στάδιο και το ποσοστό θεραπείας είναι μεγάλο και η διάρκεια επιβίωσης πολύ μεγαλύτερη".
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, στάθηκε στην πρόληψη που, όπως είπε, σώζει ζωές. "Τα τελευταία χρόνια με τα δημοτικά ιατρεία σε Τριανδρία και Μοναστηρίου δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και κάνουμε συχνά δράσεις για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και τον ευρύ πληθυσμό της πόλης, θεωρώντας πως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές".
Οι δωρεάν εξετάσεις μαστού θα συνεχιστούν σήμερα έως τις 7 το απόγευμα και αύριο, Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης "Μ. Αναγνωστάκης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: