4 Νοεμβρίου 2018

Η «ώρα» των αντιποίνων: 19 τζιχαντιστές του ISIS νεκροί για τους νεκρούς χριστιανούς στο μοναστήρι

Δεκαεννέα φερόμενοι ως τζιχαντιστές που συνδέονταν με την επίθεση εναντίον χριστιανών Κοπτών που είχε αποτέλεσμα επτά θανάτους την Παρασκευή (2 Νοεμβρίου) στη Μίνια, στην κεντρική Αίγυπτο, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή «πυρών» με την αστυνομία, ανακοίνωσε σήμερα 4 Νοεμβρίου το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι 19 τζιχαντιστές εντοπίστηκαν «στο πλαίσιο της καταδίωξης τρομοκρατικών στοιχείων που ενεπλάκησαν στην εφαρμογή εχθρικών επιχειρήσεων στη χώρα, μεταξύ των οποίων η τελευταία ένοπλη επίθεση που είχε στόχο πολίτες κατά την επιστροφή τους από το μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ», διευκρίνισε το υπουργείο.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν την Παρασκευή σε μια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), εναντίον λεωφορείου που μετέφερε χριστιανούς Κόπτες κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ καταμεσής της ερήμου, στην επαρχία Μίνια.

Από τους νεκρούς οι έξι ήταν Κόπτες και ένας ευαγγελικός.

Λιγότερο από 48 ώρες μετά την επίθεση, πολλά αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο και έδειχναν πτώματα ενόπλων στην έρημο.

Τα πλάνα έδειχναν επίσης τη σκηνή που στέγαζε τον φερόμενο τζιχαντιστικό πυρήνα η οποία περιείχε κυρίως μια μικρή μαύρη σημαία του ISIS.

Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις ορεινές περιοχές της δυτικής ερήμου της επαρχίας Μίνια για τον εντοπισμό «τρομοκρατικών στοιχείων που διέφευγαν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τα τρομοκρατικά στοιχεία άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων (ασφαλείας) που ανταπέδωσαν», εξήγησε το υπουργείο.

Οι τζιχαντιστές του ISIS εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των Κοπτών, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας των σχεδόν 100 εκατομμυρίων κατοίκων. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σειρά επιθέσεων εναντίον Κοπτών από τα τέλη του 2016.



«Όταν ένας Αιγύπτιος (όποιο κι αν είναι το θρήσκευμά του) σκοτώνεται σε μια τρομοκρατική επίθεση, υποφέρουμε και όλος ο αιγυπτιακός λαός υποφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στη διάρκεια ενός φόρουμ νεολαίας στο Σαρμ ελ-Σέιχ (ανατολικά). Ο αρχηγός του κράτους κάλεσε σε αγώνα «στην πράξη» εναντίον των θρησκευτικών διακρίσεων.
Αναλυτές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν συχνά την κυβέρνηση Σίσι ότι απαντά στην τρομοκρατία με καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας προς κάθε κατεύθυνση.

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα «την οδύνη του μετά την τρομοκρατική επίθεση που έπληξε πριν από δύο ημέρες την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αίγυπτο», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας από το παράθυρο του αποστολικού μεγάρου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, είπε πως «προσεύχεται για τα θύματα, τους προσκυνητές που σκοτώθηκαν μόνο και μόνο γιατί ήταν χριστιανοί».

Ο πάπας είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, τον Απρίλιο του 2017.

Η προηγούμενη φονική επίθεση εναντίων πιστών Κοπτών στην Αίγυπτο σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν τζιχαντιστής του ISIS σκότωσε εννέα ανθρώπους μέσα σε μια εκκλησία στο νότιο Κάιρο.

Τον Μάιο του 2017, 28 Κόπτες προσκυνητές, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν στη Μίνια από ένοπλους άνδρες, ενώ ταξίδευαν με λεωφορείο στην ίδια περιοχή με αυτήν της επίθεσης της Παρασκευής.

Πραγματοποιούσαν επίσης προσκύνημα στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ.

Η Αίγυπτος είχε απαντήσει τότε στην επίθεση αυτή εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατοπέδων των τζιχαντιστών στη γειτονική Λιβύη.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: