30 Νοεμβρίου 2018

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS


«Κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV», είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής ενημερωτικής εκστρατείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αναφέρει  ότι η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους και η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα δωρεάν και ανώνυμου ελέγχου, αποτελούν τους βασικούς στόχους της φετινής καμπάνιας.
Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, την αφιερώνουν στα παιδιά με HIV, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρείες, να σταματήσουν να καθυστερούν την ανάπτυξη κατάλληλων θεραπειών κατά του HIV για τα παιδιά.
Εδώ και 30 χρόνια, από το 1988, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Το AIDS αποδείχθηκε ως μία από τις πλέον φονικές επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Το Aids πρέπει να μας υπενθυμίζει,  ότι δεν κάνει διακρίσεις και ότι μας αφορά όλους. Αδιαφορία, άγνοια και εφησυχασμός αποτελούν τροχοπέδη στη μάχη εναντίον της μάστιγας, που απειλεί την υγεία και τη ζωή.
Ενημέρωση και πρόληψη αποτελούν τα ισχυρά «όπλα» ενάντια στη νόσο. Απαραίτητη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και η ενημέρωση των πολιτών μέσα από εκστρατείες, ενώ αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων των ερευνών για την πρόληψη και καταπολέμηση  του AIDS.  
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σύστημα  υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου  2018, έχουν καταγραφεί  στο  ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.  17.241  περιστατικά  HIV λοίμωξης, με  ποσοστό  82,83%  των  πασχόντων  να  είναι  άνδρες. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή  θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846. 
Η  πολιτεία έχει χρέος να προστατέψει δικαίωμα της υγείας των πολιτών της. Η έγκαιρη διάγνωση, η πρώιμη ένταξη των ανθρώπων που ζούνε με ΗΙV στην φαρμακευτική αγωγή και η πρόληψη, μπορούν να βάλουν ένα τέλος στο HIV/AIDS. Χωρίς φόβο και φαινόμενα ρατσισμού  και περιθωριοποίησης ,μπορούμε να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθεια επανένταξης των ατόμων στην κοινωνία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχει ενεργά με τους γιατρούς του τμήματος Υγείας της Διεύθυνσης  Δημόσιας  Υγείας της Περιφέρειας, στην  ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει  το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης  Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στην πλατεία  Αριστοτέλους, μπροστά από  τον κινηματογράφο  «Ολύμπιον», από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Έντυπο ενημερωτικό και προωθητικό υλικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και των συμμετεχόντων φορέων,  καθώς και προφυλακτικά, θα  διανέμονται καθ’  όλη  τη  διάρκεια της ημέρας. Η εκδήλωση θα  πλαισιωθεί το απόγευμα από μουσικά και χορευτικά δρώμενα. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα δρόμου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στις 7.30 το βράδυ θα γίνει η αφή των κόκκινων κεριών, που θα σχηματίζουν το κόκκινο κορδελάκι (red  ribbon), διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS.
Με άρση των προκαταλήψεων και φοβιών, ας δουλέψουμε για την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης και ας ευχηθούμε για τον τερματισμό του AIDS, πάντα με γνώμονα τη διαφύλαξη, προστασία  και προαγωγή-  του θεμελιώδους δικαιώματος-της πολύτιμης υγείας μας.
Η Αντιπεριφερειάρχης  Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης  Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Σοφία Μαυρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: