5 Νοεμβρίου 2018

Συγκλονιστική μαρτυρία για τους ληστές που βασάνιζαν τα θύματά τους

Αποτέλεσμα εικόνας για Συγκλονιστική μαρτυρία για τους ληστές που βασάνιζαν τα θύματά τους
Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Πατρών βρέθηκαν τρία άτομα, από την Αλβανία, τα οποία αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διέπραττε ληστείες. Οι δράστες επέλεγαν απομακρυσμένες περιοχές και μάλιστα είχαν... "οργώσει" αρκετά χωριά της Αχαΐας και συγκεκριμένα χωριά των Καλαβρύτων.

Σε πολλές πειπτώσεις οι δράστες ήταν ιδιαίτερα βίαιοι με τα θύματα τους
Τα τρία άτομα συνελήφθησαν στις 25 Φεβρουαρίου 2015 από αστυνομικούς Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών που είχαν πραγματοποιήσει ευρεία αστυνομική επιχείρηση, στην περιοχή Εξαμίλια Κορινθίας.

Η συγκλονιστική μαρτυρία
Ένας ηλικιωμένος ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του έζησαν μαρτυρικές στιγμές στα χέρια τους περιέγραψε φορτισμένος τη νύχτα που τρία άτομα φορώντας κουκούλες εισέβαλαν στο σπίτι τους, τους χτύπησαν και τους αφαίρεσαν ένα χρηματικό ποσό.
«Με χτύπησαν στα πλευρά και τα πόδια. Και την σύζυγο μου την χτύπησαν. Της έκλεισαν το στόμα και δεν μπορούσε να ανασάνει» ανέφερε τονίζοντας ότι οι ληστές είχαν πληροφορίες για τα χρήματα που υπήρχαν μέσα στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού.
«Ήξερα ότι γίνονταν ληστείες στα χωριά μας αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε σε εμάς» ανέφερε ο ηλικιωμένος ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κάποιον από τους βασανιστές του.

Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι
Οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους βαραίνουν και προσπάθησαν να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.

Τα όπλα ήταν... "κούκλες"
Ο ένας από τους άνδρες που κάθισαν στο εδώλιο είχε καταδικαστεί στην Αλβανία για ανθρωποκτονία και είχε εκτίσει την ποινή του. Όταν βγήκε από την φυλακή το1997 φοβόταν την αντεκδίκηση από την οικογένεια του θύματος και ήρθε στην Ελλάδα. Σε αυτόν το φόβο απέδωσε και το όπλο που βρέθηκε στην κατοχή του. Ανάμεσα στα μέλη έχουν καταγραφεί αποκαλυπτικές τηλεφωνικές συνομιλίες όπου συζητούν για όπλα αλλά και άλλες δράσεις της οργάνωσης. Σε κάποιες απο αυτές μάλιστα ο ένας από τους κατηγορούμενους μιλούσε με ιδιαίτερα λατρευτικό τόνο αποκαλώντας τα "κούκλες". Ο δεύτερος ανέφερε ότι το 22αρι όπλο που βρέθηκε στην κατοχή του το πήρε από έναν κάδο απορριμμάτων με σκοπό να το παραδώσει στις αρχές. Και ο τρίτος κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι αρχικά ομολόγησε κάτω από πίεση.

Τι είχαν στην κατοχή τους οι δράστες
Σε έρευνες που ακολούθησαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού στις οικίες των δραστών, στην ίδια περιοχή, οι αστυνομικοί βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν: τρία πιστόλια, από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα με φυσίγγια στους γεμιστήρες, 174 φυσίγγια πιστολιών και πολεμικών τυφεκίων, έξι κινητά τηλέφωνα, πληθώρα καρτών κινητών τηλεφώνων (sim).

Το ιστορικό της δράσης τους

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν τελέσει από κοινού, με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση από τις 26 Μαίου 2013 μέχρι και 8 Ιουνίου 2013, 11 ληστείες και πέντε κλοπές, σε περιοχές της Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Θεσσαλίας, καθώς και διακίνηση όπλων.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης, οι δράστες επέλεγαν κυρίως απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα και αφού εντόπιζαν εξοχικές κατοικίες ή κατοικίες που διέμεναν ηλικιωμένα άτομα, προσέγγιζαν αυτές, κυρίως νυχτερινές ώρες, ώστε να είναι αθέατοι από κατοίκους της περιοχής και παραβιάζοντας πόρτες ή παράθυρα εισέρχονταν στο εσωτερικό κατά την στιγμή που βρίσκονταν μέσα οι ένοικοι. Στη συνέχεια υπό την απειλή όπλων ανάγκαζαν του παθόντες να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά, χρυσαφικά κ.λπ. ενώ κατά τη διαφυγή τους, τους έδεναν σε έπιπλα του σπιτιού και αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να μην ειδοποιήσουν τις αστυνομικές Αρχές.
Σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προξενούσαν σωματικές βλάβες στους παθόντες ακόμη και με εργαλεία (αιχμηρά αντικείμενα κ.λπ.) και τους ασκούσαν βία, για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τα χρήματα.

Είχαν ρημάξει τα Καλαβρυτοχώρια
Επισημαίνεται ότι, οι δράστες λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, χρησιμοποιώντας πολλούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων που είχαν στοιχεία κατόχου τρίτο πρόσωπο ή πλαστά στοιχεία, ενώ συχνά έφευγαν για κάποιο χρονικό διάστημα στην Αλβανία για να μην εντοπίζονται εύκολα.
Σε δύο ληστείες που έλαβαν χώρα στις 30 Μαΐου 2013 σε χωριό των Καλαβρύτων, με θύματα έναν 82χρονο και έναν 81χρονο τα τραύματα που τους προκάλεσαν οι δράστες ήταν τόσο σοβαρά που σε συνδυασμό με την προχωρημένη ηλικία τους, ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα απεβίωσαν.

Βασάνιζαν τα θύματα τους …

Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση όπου οι δράστες στις 20 Ιουνίου 2013 τα ξημερώματα, σε χωριό των Καλαβρύτων, εισήλθαν σε οικία αντρόγυνου ημεδαπών, ηλικίας 83 και 77 ετών και προκαλώντας σωματικές βλάβες στην 77χρονη, ανάγκασαν το σύζυγο της να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 5.500 ευρώ. Στη συνέχεια έδεσαν τα άκρα των παθόντων με σεντόνια και τράπηκαν σε φυγή. Η υγεία της 77χρονης επιδεινώθηκε τις επόμενες ημέρες με αποτέλεσμα τρεις μήνες μετά τη ληστεία να αποβιώσει. Επιπλέον από την προανάκριση προέκυψε ότι, ο 39χρονος συλληφθείς εμπορευόταν και πωλούσε όπλα, που προμηθευόταν από την Αλβανία και αποκόμιζε από την κάθε συναλλαγή το χρηματικό ποσό των 800 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του όπλου. Οι δράστες από την παράνομη δράση τους αποκόμισαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ περίπου, κοσμήματα αξίας πάνω από 2.000 ευρώ, ένα αυτοκίνητο, και άλλες οικιακές συσκευές.

thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: