5 Νοεμβρίου 2018

Τροφές με ελάχιστες θερμίδες


Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Για να υπάρξει απώλεια σωματικού βάρους πρέπει να δημιουργηθεί θερμιδικό έλλειμμα μέσω της διατροφής ή και της φυσικής δραστηριότητας.
Οπότε αυτό που πρέπει να απασχολεί κάποιον που θέλει να μειώσει το σωματικό του βάρος ή και να το διατηρήσει είναι να προσλαμβάνει  μεγάλο όγκο τροφής με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, ενώ οι πυκνές ενεργειακά τροφές καλό θα είναι να καταναλώνονται με μέτρο.

Στη συνέχεια θα αναφερθούν τροφές οι οποίες εμφανίζουν πολύ χαμηλή ενεργειακή αξία και μπορούν να καταναλώνονται συχνά από άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους.
Αναλυτικότερα:

Μήλο. Αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα. Ανά 100γρ αποδίδει μόλις 50 θερμίδες ενώ περιέχει και 3 γραμμάρια φυτικών ινών.

Σπαράγγια. Υπάρχουνε σε τρεις ποικιλίες (πράσινα, άσπρα και μωβ). Ανά 150γρ αποδίδουν περίπου 30 θερμίδες. Ιδιαίτερα η μωβ ποικιλία χαρακτηρίζεται και από πολύ υψηλή θρεπτική αξία λόγω των ανθοκυανινών που περιέχει.

Παντζάρι. Χαρακτηρίζεται από το έντονο μωβ κόκκινο χρώμα του ενώ η συχνή του κατανάλωση έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Σχετικά με τη θερμιδική του αξία αυτή ανέρχεται σε μόλις 60 θερμίδες ανά 130γρ περίπου.

Μπρόκολο. Ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών και εμφανίζει αντικαρκινικές ιδιότητες. 100γρ βρασμένο μπρόκολο αποδίδουν μόνο 30 θερμίδες ενώ καλύπτουν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDA) της βιταμίνης C.

Λάχανο. Συναντάται σε δύο κυρίες ποικιλίες την πράσινη και τη μωβ. Πλούσιο σε νερό και βιταμίνη C , τα 100γρ του αποδίδουν μόνο 30 θερμίδες.

Καρότο. Υπάρχουνε διάφορες ποικιλίες, τα πιο δημοφιλή τη χώρα μας είναι τα πορτοκαλί. 100γρ καρότου αποδίδουν μόλις 40 θερμίδες ενώ υπερκαλύπτουν το RDA για τη βιταμίνη Α.

Κουνουπίδι. Αποδίδει μόλις 25 θερμίδες ανά 100γρ. Περιέχει λιγότερο από 5 γρ υδατανθράκων στην προαναφερθείσα ποσότητα.

Αγγούρι. Αποτελείται κυρίως από νερό. Δεν έχει υψηλή θρεπτική αξία ενώ αποδίδει ελάχιστες θερμίδες οι οποίες ανέρχονται σε 15 ανά 100γρ.

Μανταρίνια. Πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C με μόλις 50 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Γκρέιπφρουτ. Μισό γκρέιπφρουτ αποδίδει 50 θερμίδες. Μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση του με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Λεμόνι. Ο χυμός λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε μαγειρευτά φαγητά, σε μαρινάδες και σος. 100γρ χυμού λεμονιού αποδίδουν 25 θερμίδες.

Μανιτάρια. Γνωστό ως και το κρέας των χορτοφάγων εμφανίζουν μεγάλη θρεπτική αξία, ενώ ανά 100γρ αποδίδουν μόλις 15 θερμίδες.

Πιπεριές. Υπάρχουνε διάφορες ποικιλίες. Χρησιμοποιούνται είτε σε σαλάτες είτε σε μαγειρευτά φαγητά. Μπορούν να καταναλωθούν και ψητές. Ανά 100γρ αποδίδουν μόνο 30 θερμίδες.

Φράουλες. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο. Τα 100γρ φράουλες αποδίδουν μόνο 30 θερμίδες.

Σπανάκι. Ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Κ και Α μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό σε μορφή σαλάτας είτε μαγειρεμένο. Τα 100γρ σπανάκι αποδίδουν μόνο 25 θερμίδες.

Ντομάτα. Ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και όχι στα λαχανικά. Πλούσια σε λυκοπένιο και βιταμίνη C καταναλώνεται και σε σαλάτες και σε ζωμούς ή σάλτσες. 100γρ φρέσκιας ντομάτας περιέχουν μόλις 20 θερμίδες.

Καρπούζι. Η περιεκτικότητα του σε νερό ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερου του 90%. Καταναλώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα μέτριο μπολ (150γρ) περιέχει μόλις 50 θερμίδες.

Κολοκύθι. Κυρίως καλοκαιρινό λαχανικό καταναλώνεται και σε ωμή και σε μαγειρεμένη μορφή. Ανά 100 γραμμάρια αποδίδει λιγότερες από 15 θερμίδες.

Καφές, τσάι και διάφορα ροφήματα. Δεν περιέχουνε καθόλου θερμίδες και μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα από υγιή άτομα. Πλούσια σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά. Συμμετέχουν επίσης στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Αναψυκτικά με γλυκαντικά. Έχουνε μηδενικό θερμιδικό περιεχόμενο οπότε δεν επηρεάζουν καθόλου το βάρος. Δε συνίσταται η συχνή τους κατανάλωση διότι δεν έχουνε καμία θρεπτική αξία.

Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: