9 Νοεμβρίου 2018

Προσφυγές για αναδρομικά και από κληρονόμους συνταξιούχων

Ντελίριο επικρατεί στη χώρα με τις μαζικές αιτήσεις και αγωγές των συνταξιούχων για την επιστροφή των κομμένων συντάξεων και δώρων, σε σημείο να υποβάλλονται αγωγές ακόμη και για συνταξιούχους που απεβίωσαν (από τους κληρονόμους)! Τονίζεται ότι τα τρία ανώτερα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι τα δώρα είναι ισόβιες παροχές που ακολουθούν τον συνταξιούχο και, μετά τον θάνατό του, τα κληροδόχα μέλη.
Γι’ αυτό και με βάση τη νομολογία κατατίθενται μαζικά αγωγές και αιτήσεις στα δικαστήρια και στον ΕΦΚΑ από κληρονόμους συνταξιούχων που διεκδικούν επιστροφές των αναδρομικών για χρονικό διάστημα πενταετίας.

Την ίδια ώρα, μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποφάσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων που δικαιώνουν τους συνταξιούχους. Τα κατώτερα δικαστήρια της χώρας συμμορφώνονται με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ» αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ» αριθ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ» αριθ. 1227/2018) και διατάσσουν την κυβέρνηση και τις διοικήσεις ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ σε άμεση καταβολή – και μάλιστα με τόκο (6%) – σε όλους τους συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Oπως έγινε γνωστό χθες από το δικηγορικό γραφείο Λουκάς Αποστολίδης και Συνεργάτες, εκδόθηκε η με αριθμό 18583/2018 απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (6ο Τμήμα), η οποία δικαιώνει συνταξιούχους του κλάδου σύνταξης του ΗΣΑΠ και τους επιδικάζει χρηματική αποζημίωση λόγω των παράνομων περικοπών που είχαν υποστεί στην κύρια σύνταξη, αυτή τη φορά για το διάστημα 1/1/2012 έως 31/3/2014.

Η δίκη στο ΣτΕ

Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι, στο πλαίσιο πρότυπης δίκης, το ΣτΕ με τις αποφάσεις του 2015 έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των νόμων 4051 του 2012 και 4093 του 2012 και οι ασφαλισμένοι που θα προσφύγουν δικαστικά θα πρέπει να δικαιωθούν τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Σχολιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης τονίζει: «Με την άδικη και παράνομη συμπεριφορά της πολιτείας, που δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις (Ολ. ΣτΕ 2287- 2288/15), είναι πλέον μονόδρομος ο δικαστικός αγώνας για τους συνταξιούχους. Οι πρώτες αποφάσεις που άρχισαν να εκδίδονται από τα δικαστήρια δικαιώνουν πλήρως όσους προσέφυγαν. Επιδικάζονται ποσά από 5.000 με 6.000 ευρώ έως και 15.000 ευρώ για την επικούρηση και τη σύνταξη. Επίσης και για τα δώρα εκδίδονται θετικές αποφάσεις και οι συνταξιούχοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη».

Για να προσθέσει: «Τίθεται εκ των πραγμάτων ένα γενικότερο ζήτημα συμπεριφοράς της πολιτείας που πρέπει να απασχολήσει όλον τον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι δίκαιο, πολιτικά και νομικά, οι διάφορες κατηγορίες των συνταξιούχων και των εργαζομένων να κρίνονται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.

Δεν είναι ευνομούμενη η πολιτεία όταν τα προβλήματα των συντάξεων, των μισθών και της απασχόλησης (συμβασιούχοι) λύνονται στα δικαστήρια και όχι στο Νομοθετικό Σώμα. Οσο η πολιτεία θα συμπεριφέρεται με επιλεκτικές και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα έχουν μονόδρομο την προσφυγή στη Δικαιοσύνη ως το τελευταίο καταφύγιο για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους».

Οι αιτήσεις

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις μειώσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

«Με προτεραιότητα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου κρίθηκε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνόλου των εργασιών του φορέα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Εντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντάς τους από μετακινήσεις και αναμονή. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: