10 Νοεμβρίου 2018

Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου για την Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Ιδιαιτέρως ενοχλημένο είναι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από την εν κρυπτώ συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σπεύδει στο Φανάρι για να δώσει εξηγήσεις.

Αν και το υπουργείο κάνει λόγο για «για προγραμματισμένη εδώ και καιρό συνάντηση», το ταξίδι του υπουργού Παιδείας έρχεται λίγες ώρες μετά την κλήση της προξένου της Ελλάδας για εξηγήσεις επί της συμφωνίας στο Πατριαρχείο.

Ο Κώστας Γαβρόγλου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.

Το Φανάρι έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του καθώς έμεινε κυριολεκτικά «απών» από τις συζητήσεις κράτους – Εκκλησίας για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Άλλωστε, οι μητροπολίτες και οι ιερείς στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, πληρώνονται μεν από το ελληνικό κράτος, ανήκουν, ωστόσο στο Φανάρι. Επίσης, με κανένα τρόπο δεν μπορεί η Εκκλησίας της Ελλάδος να υποχρεώσει τις αυτοκέφαλες Εκκλησίες να παραχωρήσουν στο Ταμείο Αξιοποίησης την περιουσία τους.

Εξηγήσεις και από τη Γενική Πρόξενο

Η έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε ακόμη πιο φανερή μετά τη διαρροή πληροφοριών ότι την Παρασκευή συναντήθηκε στο Φανάρι ο κ. Βαρθολομαίος με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου.

Από καμιά πλευρά δεν υπήρξε διαρροή των θεμάτων που συζητήθηκαν, ωστόσο η συγκυρία της συνάντησης, με πρωτοβουλία του Φαναρίου, δείχνει ότι το περιεχόμενο της συζήτησης αφορούσε σίγουρα τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία της Εκκλησίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος καθώς η Γενική Πρόξενος θα έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και θα έχει λάβει οδηγίες.
Σοβεί κρίση στις σχέσεις Φαναρίου – Αθήνας

Προς επίρρωση της κρίσης που σοβεί στις σχέσεις Φαναρίου – Αθήνας είναι και η πληροφορία ότι αύριο, Σάββατο, συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι όπου στο μικροσκόπιο θα μπουν οι λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου με στόχο να διαμορφωθεί η στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία της Κρήτης. Κι εκεί πάντως επικρατεί προβληματισμός για τις μυστικές διαβουλεύσεις και την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής.

Καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά τονίζουν ότι η κατάσταση είναι οριακή και αν φτάσει στα άκρα δεν αποκλείεται ένα «σχίσμα» με το Πατριαρχείο, γεγονός όμως που θα πυροδοτήσει εκρηκτικές καταστάσεις και στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Άλλωστε, ήδη οι σχέσεις Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου είναι στο ναδίρ εδώ και πολύ καιρό.

Πάντως, την ερχόμενη Παρασκευή 16 του μηνός συνέρχεται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την συμφωνία που ανακοίνωσε με τον Πρωθυπουργό σχετικά με την μισθοδοσία του Κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: