29 Νοεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκε το μαθητικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία, στο οποίο κάλεσε η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας», «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».
«Έξω οι φασίστες από τα σχολεία. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα», έγραφε το κεντρικό πανό. Από νωρίς άρχισαν να μαζεύονται μαθητές στα Προπύλαια και να συζητούν για παρεμβάσεις που έγιναν το πρωί σε διάφορα σχολεία κατά των εθνικιστικών καταλήψεων και τις επόμενες κινήσεις τους. Ταυτόχρονα, όλο και άκουγες να μιλούν για κάποιο διαγώνισμα ή εργασία.
«Μαζική απάντηση σε εθνικιστικές κινήσεις, στην προκειμένη περίπτωση στις καταλήψεις, αποτελεί ευθύνη όλων μας και αφορά το μέλλον μας. Αυτά τα άτομα αύριο θα ψηφίζουν και φασιστικά κόμματα και δεν θέλουμε», επισημαίνει η Ηρώ, 16 χρονών από το 1ο ΓΕΛ Χολαργού στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η Ίριδα, επίσης 16 από το ίδιο σχολείο, προσθέτει, πως οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες από τη Χρυσή Αυγή. «Μερικοί παρερμηνεύουν τη συμφωνία για το Μακεδονικό και οι ακροδεξιοί το εκμεταλλεύονται για να περάσουν την προπαγάνδα τους». Στο Χολαργό δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή στα σχολεία, στο γειτονικό Παπάγου, όμως ναι. Ούτε στην Αγία Παρασκευή, συμπληρώνει η 16χρονη Ιφιγένεια. Και τα τρία κορίτσια, όμως, αναφέρουν, πως δυστυχώς οι περισσότεροι μαθητές είναι αδιάφοροι για τα κοινά.
«Δεν θέλουμε το φασισμό στα σχολεία μας, ούτε και πουθενά, δηλαδή», αναφέρει η Πένυ από το 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων. Στα σχολεία των Βριλησσίων δεν υπάρχουν κρούσματα με ακροδεξιούς, αλλά στη γειτονιά ναι, κάποιοι είναι στρατευμένοι, άλλοι όχι, περιγράφει η Πένυ.
Στη Δάφνη, σύμφωνα με τον 17χρονο Διονύση, έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε μαθητές και φοιτητές. Στο δικό του σχολείο, όμως, κρούσματα ακροδεξιών δεν υπάρχουν. Για τις καταλήψεις σχετικά με το Μακεδονικό, αναφέρει πως οργανώθηκε από μια πολύ μικρή ομάδα μαθητών, η οποία είναι καθοδηγούμενη.
Η πορεία ξεκίνησε κατά τις 13.30 με όλη τη ζωντάνια των νέων παιδιών. Πλαισιώθηκε και από μπλοκ φοιτητών, που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μαθητών. Η πορεία ολοκληρώθηκε περίπου μια ώρα μετά, αφού πέρασε από τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, με μια στάση στη Βουλή.
Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν από μικρή ομάδα στην «ουρά» της διαδήλωσης με ομάδα αστυνομικών, χωρίς τα επεισόδια να πάρουν έκταση.
«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας» αναφέρει η "Πρωτοβουλία" σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook, στην οποία σημειώνεται: «Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».
Το συλλαλητήριο αποτελεί απάντηση στην επικίνδυνη απόπειρα εισόδου στον μαθητικό πληθυσμό επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: