15 Ιανουαρίου 2019

Πώς θα είναι ευλογημένο το 2019;

Προσφορά της Νεολαίας
της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης
 info@eeek.gec.gr

Η πρακτική να παίρνουν οι άνθρωποι αποφάσεις στην αρχή κάθε χρόνου πηγαίνει πίσω, πάνω από 3000 χρόνια. Πιστεύουν ότι υπάρχει «κάτι» θαυματουργικό στην αρχή ενός νέου χρόνου!

Στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει τίποτα μυστηριώδες τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου. Η Βίβλος δεν μιλάει υπέρ ή κατά της πρακτικής λήψης αποφάσεων στην αρχή του νέου έτους.

Οι αποφάσεις που λαμβάνουν συνήθως οι άνθρωποι σε τέτοιες περιστάσεις είναι: να σταματήσω το κάπνισμα και το πιοτό, να διαχειρίζομαι καλύτερα τα οικονομικά μου, να ξοδεύω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου… Ακόμη πιο συνηθισμένη είναι η απόφαση να χάσει κάποιος βάρος, σε συνδυασμό με περισσότερη άσκηση και υγιεινή διατροφή. Όλοι οι παραπάνω στόχοι είναι καλοί. Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως την προειδοποίηση του αποστόλου Παύλου, «επειδή, η σωματική άσκηση είναι ωφέλιμη για λίγο. Η ευσέβεια όμως, είναι για όλα ωφέλιμη, έχοντας υπόσχεση για την παρούσα ζωή και για τη μέλλουσα» (Α΄ Τιμοθέου 4:8). Η πλειοψηφία των αποφάσεων που λαμβάνονται στην αρχή κάθε νέου έτους, ακόμη και μεταξύ των Χριστιανών, σχετίζονται με τις υλικές τους ανάγκες. Αυτό όμως δεν είναι σωστό.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί Χριστιανοί έχουν αποφασίσει τη νέα χρονιά να προσεύχονται περισσότερο, να διαβάζουν την Αγία Γραφή κάθε μέρα και να παρακολουθούν τις συνάξεις της εκκλησίας τακτικά. Φυσικά, αυτές είναι σπουδαίες αποφάσεις, αλλά τις περισσότερες φορές δεν τις πραγματοποιούμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι αποφάσεις μας μπορούν να υλοποιηθούν, αν συνοδεύονται και από τα κατάλληλα κίνητρα. Για παράδειγμα, γιατί θέλεις να μελετάς τη Βίβλο κάθε μέρα; Επειδή θέλεις να τιμήσεις τον Θεό και να αυξηθείς πνευματικά ή επειδή άκουσες ότι είναι καλό να τη διαβάζεις; Γιατί θέλεις να χάσεις βάρος; Επειδή θέλεις να τιμήσεις το Θεό με το σώμα σου ή για να ικανοποιήσεις τη ματαιοδοξία σου;

Ο απόστολος Παύλος διακηρύττει, «όλα τα μπορώ δια μέσου του Χριστού που με ενδυναμώνει» (Φιλιππησίους 4:13). Ο δε Ιησούς Χριστός λέει, «Εγώ είμαι η άμπελος, εσείς τα κλήματα· εκείνος που μένει ενωμένος μαζί μου, και εγώ μαζί του, αυτός φέρνει πολύ καρπό· επειδή, χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε» (Ιωάννης 15:5). Αν είναι θέλημα Θεού να εκπληρωθεί κάτι, τότε Εκείνος θα σου δώσει τη δύναμη να το επιτύχεις. Αν κάποια απόφασή μας δεν δοξάζει τον Θεό ή είναι αντίθετη με το θέλημα Του, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε τη βοήθειά Του.

Επομένως, τι είδους αποφάσεις πρέπει να πάρει ο Χριστιανός στην αρχή του νέου χρόνου; Παραθέτουμε μερικές προτάσεις: 1) Προσευχήσου στον Θεό για σοφία (Ιακ. 1:5) για του τι αποφάσεις θα πρέπει να πάρεις και πώς θα μπορέσεις να επιτύχεις τους στόχους που σου δίνει ο Θεός. 2) Εμπιστεύσου τη δύναμη του Θεού. 4) Βρες κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει και να σε ενθαρρύνει. 5) Μην απογοητεύεσαι με τις περιστασιακές αποτυχίες. 6) Μην πέφτεις στην παγίδα της υπερηφάνειας ή της ματαιοδοξίας, αλλά «ανάθεσε στον Κύριο τον δρόμο σου, και έλπιζε σ’ αυτόν, κι αυτός θα ενεργήσει· και θα βγάλει τη δικαιοσύνη σου προς τα έξω σαν φως…» (Ψαλμός 37:5-6).

Κλείνοντας, παραθέτουμε επιγραμματικά τι πρέπει να ζητήσουμε από τον Θεό να τα αφαιρέσει από τη ζωή μας. Ο Θεός είναι ο Δωρητής κάθε αγαθού. Δεν πρέπει να πάμε στον Θεό με μια λίστα πραγμάτων που θέλουμε να μας δώσει. Ο Θεός δεν θα μας δώσει αυτά που Του ζητάμε, ωσότου Του ζητήσουμε να αφαιρέσει μερικά κακά από τη ζωή μας όπως είναι οι έξεις. Στην αρχή του 2019 ας ζητήσουμε από τον Θεό, να αφαιρέσει την επιθυμία μας: 1) για επαίνους, 2) να συμμορφωνόμαστε με το συρμό του κόσμου, 3) να φαινόμαστε σπουδαίοι, 4) να είμαστε όμορφοι, 5) να είμαστε πρώτοι, 6) να είμαστε πλούσιοι και 7) να είμαστε δυνατοί.

Η δική μας δύναμη δεν είναι ποτέ αρκετή, αλλά η Βίβλος λέει ότι, «αρκεί σε σένα η χάρη μου· επειδή, μέσα σε αδυναμία, η δύναμή μου φανερώνεται τέλεια» (Β’ Κορινθίους 12:9-10). Η δική Του χάρη και το έργο του Ιησού Χριστού στον Σταυρό μάς δίνει την πεποίθηση ότι θα έχουμε την προστασία και την ευλογία Του στη ζωή μας και στη διάρκεια του 2019.

Μετάφραση- Διασκευή: 

Μαρία Γούδα Κοκτσίδου, Οδοντίατρος 





Δεν υπάρχουν σχόλια: