15 Ιανουαρίου 2019

Βιβλιοπαρουσίαση: "Τα 39 σκαλοπάτια"


Συγγραφέας: Τζον Μπιούκαν
Τίτλος: Τα 39 σκαλοπάτια
Εκδότης: Εκδόσεις Μίνωας
Τιμή: 11.99€
Θα το βρείτε: ΕΔΩ
Καλησπέρα φίλοι μου!
Είμαι πίσω για σας παρουσιάσω ένα βιβλίο της κατηγορίας Noir που μετά από τον Γ. Μαρή μπήκε μέσα στην καρδιά μου.
Από το οπισθόφυλλο:
«Ο Ρίτσαρντ Χάνεϊ έχει γυρίσει πρόσφατα από την Αφρική και ζει στο Λονδίνο μια τρομακτικά βαρετή και πληκτική ζωή. Για να ξεγλιστρήσει από την ανία της καθημερινότητας, αποφασίζει να επιστρέψει στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όταν ξαφνικά πληροφορείται την ύπαρξη μιας συνωμοσίας με σκοπό μία πολιτική δολοφονία, η οποία θα μπορούσε να εμπλέξει τη Μεγάλη Βρετανία σε πόλεμο. Όταν, λίγες μέρες αργότερα, ανακαλύπτει στο διαμέρισμά του δολοφονημένο τον Αμερικανό ο οποίος του είχε δώσει την πληροφορία, μετατρέπεται σε βασικό ύποπτο του φόνου. Ο Χάνεϊ δραπετεύει στην ύπαιθρο της Σκοτίας, όπου τόσο η βρετανική αστυνομία όσο και μια ομάδα αδίστακτων Γερμανών κατασκόπων, αποφασισμένων να κλέψουν τα στρατηγικά σχέδια της Βρετανίας εξαπολύουν εναντίον του ανελέητο ανθρωποκυνηγητό. Ο ήρωας του βιβλίου προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του αλλά και να κρατηθεί στη ζωή.«
 Με τα noir αυτό που μου αρέσει είναι πως η ιστορία είναι απλή και κατανοητή και δεν χρειάζονται κάποιες εισαγωγικές σελίδες γνωριμίας, ο συγγραφέας μπαίνει άμεσα στο θέμα. Με τα 39 σκαλοπάτια η αλήθεια είναι στην αρχή δεν καταλάβαινα τίποτα, μόνο πως ο Χάνεϊ βρίσκεται σε κίνδυνο. Στο τέλος άρχισε να ξεμπλέκεται το κουβάρι και ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το βιβλίο σε κρατάει σε αγωνία σελίδα τη σελίδα. Μία ο Χάνεϊ σέρνεται στους ρεικότοπους να μην τον εντοπίσουν οι «εχθροί», μία αναγκάζεται να μπει στο «αρχηγείο» των τελευταίων για να ξεφύγει από την αστυνομία που τον καταζητεί για φόνο όπου τελικά το ανατινάζει με σκοπό να σωθεί. Δεν βρίσκει στιγμή την ησυχία του, κι όταν έρχεται η ώρα να αναλάβουν οι ισχυρότεροι, ο ίδιος ανακαλύπτει στοιχεία που εκείνοι αδυνατούν. Ακόμα κι όταν το μυστήριο έχει σχεδόν λυθεί, οι αμφιβολίες του πρωταγωνιστή κρατούν ξάγρυπνο τον νου του, το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον αναγνώστη. Είχε κινηματογραφικά χαρακτηριστικά και από ότι ανακάλυψα, έχει γίνει ταινία σε σκηνοθεσία…Άλφρεντ Χίτσκοκ!
Αν υπάρχει κάτι που με χαλάει βέβαια στην κατηγορία αυτή είναι πως από εκεί που η δράση είναι στο ζενίθ, όλα αποκαλύπτονται και η αυλαία πέφτει. Εσύ τι κάνεις; Μένεις με μία περίσσεια ενέργειας που δε μπορείς πλέον να εξαντλήσεις στο εν λόγω βιβλίο οπότε ξεκινάς άμεσα το επόμενο.
Κλείνοντας το άρθρο αυτό θα πω ότι προσωπικά μου άρεσε, γι’ αυτό θα συνεχίσω να εξερευνώ τον κόσμο της noir λογοτεχνίας. Κάπου εδώ θα σας αφήσω, μέχρι το επόμενο άρθρο, πολλούς βιβλιοφιλικούς χαιρετισμούς!
Σέβη

Δεν υπάρχουν σχόλια: