16 Ιανουαρίου 2019

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Νέα εκδοχή του όρου αποστασία. Όταν ρίχνεις μια κυβέρνηση είναι αποστασία. Όταν στηρίζεις είναι… προστασία. Και εμειδίασε το μέγα λεξικό της ελληνικής γλώσσας και η παρδαλή αιξ.

**
Είναι αυτό που λέγαμε χθες, όταν πάνε βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποστασία, όταν πάνε στη ΝΔ είναι… ευεργέτες μας μεγάλοι.
**
Τώρα γίνεται αντίθετη ανάγνωση από τον Αλέξη, αφού όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση δεν είναι αποστάτες. Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω.
**
Ίσως να είναι κι έτσι. Ο Κατσίκης για παράδειγμα που στήριξε Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν καταγράφηκε ως αποστάτης, ο Συμπιλίδης αντίθετα αποστάτης με περικεφαλαία.
**
Ο όρος αποστασία βρέθηκε στο απόγειο το 1965 με τα Ιουλιανά, χωρίς να σημαίνει ότι προηγουμένως δεν είχαμε προσχωρήσεις και μετακινήσεις βουλευτών κυρίως προς την πλευρά της συντηρητικής παράταξης.
**
Μεγάλα ονόματα της Δεξιάς, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κώστας Μητσοτάκης, μετακόμισαν από το ευρύτερο δημοκρατικό χώρο στη συντηρητική παράταξη. Ακόμα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρωτόπαιξε με σοσιαλιστική ομάδα της εποχής.
**
Και μη νομίζετε ότι η εποχή δεν είχε τις συγκρούσεις της για τα εθνικά θέματα. Η συνθήκη της Ζυρίχης που θα έλυνε δια παντός το Κυπριακό, υπογράφτηκε από τον εθνάρχη και ο πρώτος που αναγνώρισε τη μακεδονική γλώσσα ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ (ομιλία στη βουλή). Η κατάρα των προοδευτικών που ασπάζονταν το συντηρητισμό τότε και το νεοφιλελευθερισμό τώρα, για να φέρουν εις πέρας μια επιζήμια για τη χώρα πολιτική, εξελίσσεται σε όλο της το μεγαλείο.
**
Δυσδιάκριτος εννοιολογικά ο όρος αποστασία, με πρώτη κι δεύτερη ανάγνωση για τους πολιτικούς, ευανάγνωστος για μας που παραπέμπει αποκλειστικά σε συναλλαγή με μειωμένης ηθικής αποδέκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: