16 Ιανουαρίου 2019

Αλ. Τσίπρας: Θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως ξεπεράσαμε τις οικονομικές στο παρελθόν

«Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας γιατί βρισκόμαστε σε μία πολύ σημαντική χρονική στιγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχαν με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε τη βεβαιότητά του ότι «θα υπερβούμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να υπερβούμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε για την ελληνική οικονομία ότι το μήνυμα του είναι ασφαλώς θετικό «γιατί βλέπουμε τώρα ότι η Ελλάδα προχωρά ως κανονικό μέλος της Ευρωζώνης».

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι επισκέπτεται την Αθήνα γιατί είχε πρόσκληση από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, για να προσθέσει: «Αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή, την παρακολουθούμε στενά, δεν πρέπει να παρέμβουμε σε οποιαδήποτε ψηφοφορία, αλλά γνωρίζετε ότι η Επιτροπή και η Ε.Ε. χαιρετίζουν το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το όνομα "Μακεδονία" για ιστορικούς και στρατηγικούς λόγους. Δεν σχολιάζω ωστόσο για τη σημερινή ψηφοφορία και την επόμενη...».

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Την επόμενη φορά που θα έρθετε εδώ θα πρέπει να πείτε Βόρεια Μακεδονία και όχι "Μακεδονία". Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας». «Σωστά. Είναι σημαντική η συμφωνία», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

«Πρόκειται», τόνισε ο πρωθυπουργός, «για ένα ιστορικό βήμα και είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας γιατί βρισκόμαστε σε μία πολύ σημαντική χρονική στιγμή». Είπε ειδικότερα ότι «βρισκόμαστε στην οδό της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα παίζει σημαντικό ρόλο». Δήλωσε «πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, επειδή έχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες και τώρα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να επιτύχουμε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον, να μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία, που είναι το πιο σημαντικό για μένα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες επενδύσεις». «Αυτό είναι εξίσου σημαντικό προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξη», προσέθεσε. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «επομένως είμαι βέβαιος ότι θα υπερβούμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να υπερβούμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η επίσκεψή του αφορά κυρίως την οικονομία, θα δει επικεφαλής των επιχειρήσεων και του τραπεζικού τομέα, για να σημειώσει πως «το μήνυμά μου είναι ασφαλώς θετικό γιατί βλέπουμε ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά ως κανονικό μέλος της ευρωζώνης. Χαιρετίσαμε τα αποτελέσματά της σε δημοσιονομικό επίπεδο και το πλεόνασμα που μπορέσατε να αυξήσετε».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι «βεβαίως χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και θεωρούμε ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε στην καταβολή της πρώτης δόσης της μεταμνημονιακής συμφωνίας» και προσέθεσε ότι στη συνάντηση που θα είχε στη συνέχεια με τους υπουργούς θα εργάζονταν προς αυτή την κατεύθυνση. «Βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα καθώς η Ελλάδα είναι ικανή να αναπτύσσεται, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αλλά και να λαμβάνει κοινωνικά μέτρα για τον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης», σημείωσε. «Ελπίζουμε με τη βοήθειά σας, την κυβέρνησή σας και τον ελληνικό λαό να έχουμε ένα απόλυτο "successstory" επειδή οι Έλληνες το αξίζουν, το χρειάζονται, κυρίως όμως το αξίζουν», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: