7 Μαρτίου 2019

Το μεγάλο κόλπο με τα φάρμακα – Πώς θα αυξηθούν για χάρη των φαρμακοβιομηχανιών

 
Colpo grosso με τις τιμές των φαρμάκων ετοιμάζει η κυβέρνηση με σκοπό να δοθεί ένα τεράστιο «δωράκι» στις φαρμακοβιομηχανίες. Αυτό καταγγέλλουν άνθρωποι της αγοράς φαρμάκου αλλά και η αντιπολίτευση η οποία έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο υπουργείο Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης σημείωσε πως οι βιομηχανίες φαρμάκου θα αυξήσουν τα κέρδη τους σε ολόκληρο τον κόσμο, καθότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως σημείο αναφορές από άλλες χώρες, οι οποίες θα συμπαρασυρθούν.

Τόνισε πως θα δεχόταν την κίνηση της κυβέρνησης εάν συνοδευόταν από claw back, δηλαδή μηχανισμό εξοικονόμησης, ανά κατηγορία φαρμάκου, που θα οδηγούσε σε οφέλη για τους Έλληνες.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό που νομοθετεί η κυβέρνηση ήταν επιθυμία ξένων πρεσβευτών».

Το κόλπο που κάνει η κυβέρνηση με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης ανατρέπει την τιμολογιακή πολιτική – όπως είχε τουλάχιστον διαμορφωθεί έως σήμερα με στόχο τη συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης – επιτρέποντας για πρώτη φορά αύξηση έως και 10% στα σκευάσματα.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», το «τρικ» που οδηγεί στην αύξηση αυτή, είναι ότι η τιμή των σκευασμάτων θα υπολογίζεται πλέον με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης αντί των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των φτωχότερων χωρών της ΕΕ, όπως ισχύει έως και σήμερα).

Στον αντίποδα, εάν διαπιστωθεί τιμή υψηλότερη του μέσου όρου των δύο διαφορετικών φθηνότερων τιμών της ευρωζώνης, τότε η τιμή των πρωτοτύπων μειώνεται σε κάθε γενική ανατιμολόγηση μέχρι 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προκύπτει ότι χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι, καθώς οι αυξήσεις αυτές θα μετακυλισθούν (και) στους ασθενείς καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλότερη συμμετοχή για κάθε σκεύασμα που προμηθεύονται από το φαρμακείο.

Σήμερα θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί επί μήνες σφοδρή κριτική για ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική, κρατώντας την υπόθεση Novartis ψηλά στην επικαιρότητα στοχοποιώντας πολιτικά πρόσωπα, η ρύθμιση αυτή είναι – σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ο «Τιτανικός» για το αριστερό, ηθικό πλεονέκτημα.
Για γενόσημα

Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα – που σημειωτέον αποτελούν παγκοσμίως ένα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο, το οποίο παράλληλα αποσυμπιέζει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης – η αμφιλεγόμενη τροπολογία προβλέπει ότι θα τιμολογούνται στο 65% των φαρμάκων αναφοράς. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΝΔ, είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η αξία του «δώρου», δεδομένου ότι αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ αυξήσεων παγκοσμίως.

«Στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή τα εξής: «Το σκάνδαλο της Novartis είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες. Κατά συνέπεια, μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρείες, οι οποίες 55 χώρες συνιστούν και τη μεγαλύτερη αγορά»», υπογραμμίζεται στην αιχμηρή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και συνεχίζει: «Ο κ. Τσίπρας που τα δήλωνε αυτά, ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίον αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους. Δηλαδή, βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».
Τι λέει ο υπουργός

Εν τω μεταξύ, μετά τον πόλεμο που ξέσπασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επέμεινε χθες από το βήμα της Βουλής ότι «δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες». Και πρόσθεσε ότι «σε 2.000 φάρμακα θα μειωθούν οι τιμές. Σε άλλα 2.000 αυξάνεται η τιμή και έχουμε υπολογίσει ότι δεν υπάρχει μεσοσταθμικά αλλαγή ισοζυγίου. Να τελειώνουμε με αυτή την κοροϊδία, είναι προκλητική και θρασύτατη η κριτική της ΝΔ».

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε χθεσινό δελτίο Τύπου τονίζει ότι οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο απόσυρσης και αντικατάστασής τους από ακριβότερα, ενώ συγχρόνως μειώνονται οι παράλληλες εξαγωγές.

Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους υπουργικούς ισχυρισμούς ήταν η εξής: «Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες, το μόνο που βρήκε να πει ο υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Με απλά λόγια ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη».

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: