10 Μαρτίου 2019

Τα φαγητά της τρίτης εβδομάδας της Αποκριάς



Την τρίτη εβδομάδα, της Τυρινής, συνηθίζεται η κατανάλωση ψαριού, τυριού, γάλακτος και αυγών. Την εβδομάδα αυτή εκτός των γαλακτοκομικών καταναλώνονται και πολλά ζυμαρικά: μακαρονόπιτες, τραχανο-τυρόπιτες, μακαρονάδες και ότι άλλο μπορεί να βάζει το τυρί ή το γάλα σε πρώτη μοίρα. Το γλυκό της Τυρινής, είναι κατά κύριο λόγο, η γαλατόπιτα.


Βέβαια, το κατεξοχήν γλυκό ολόκληρης της Αποκριάς είναι ο γιορταστικός μπακλαβάς, ένα γλυκό με βούτυρο και πολλά άλλα –ακριβά κάποτε-υλικά, που συνηθιζόταν στις μεγάλες γιορτές. Πιο οικονομικά, τα σαραγλί και τα κουρκουμπίνια πλαισίωναν πιο τακτικά αυτή τη γιορτή.


Το αποκριάτικο "Βενετσιάνικο παστίτσιο" των Κυθήρων

Πολύ σημαντικό ρόλο στην Αποκριά έπαιζαν τα πράσα, που είναι στο εποχικό τους φόρτε. Θα τα δούμε να συμμετέχουν σε πρασοτυρόπιτες και πρασοτηγανιές, παρότι αναμένεται να αναλάβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο μετά το τέλος της Τυρινής, όπως αποτυπώνεται με σατιρικό τρόπο σε τούτο το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραγούδι, που μαζί με τις Απόκριες, αποχαιρετά το τυρί για να καλωσορίσει το κρεμμύδι και το πράσο:

Περάσανε οι αποκριές, με γλέντια και τραγούδια 
ήρθε κι η Σαρακοστή, μ’ ελιές και με φασούλια. 
Κι ακούτε τι παρήγγειλε, η Καθαροδευτέρα: 
Πέθανε ο Κρέας πέθανε κι εψόφησε ο Τύρος 
σήκωσ’ ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδας τα γένια 
κι η Βρούβα η παλιόβρουβα, με τα χορτάρια τ’ άλλα 
με χάρη αναμένουνε να πέσουν στην τσουκάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: