9 Μαρτίου 2019

Τα μυστικά μακροζωίας της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο

Βραβείο Γκίνες απονεμήθηκε στην γλυκιά υπέργηρη που ζει στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας. Τα 116 χρόνια συμπλήρωσε η Κάνε Τανάκα, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο που ζει στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας και γιόρτασε κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην οποία τιμήθηκε από την Γκίνες για τί άλλο; Για το αξεπέραστο παγκόσμιο ρεκόρ μακροβιότητας.

Πρόκειται για την γηραιότερη γυναίκα στον πλανήτη η οποία γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Καζούκι (σήμερα γνωστό ως Φουκουόκα) στην Ιαπωνία, στο νότιο νησί Κιούσου. Γεννήθηκε πρόωρα και τη θήλασαν φίλες της μητέρας της.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε σε κατάστημα πώλησης κέικ ρυζιού με τον σύζυγό της Χιντέο. Μετά το θάνατο του Χιντέο και του γιου της κατά τη διάρκεια του πολέμου, συνέχισε να εργάζεται στο κατάστημα πριν συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 63 ετών. Στη δεκαετία του 1970, επισκέφτηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει πολλούς συγγενείς.

Στην ηλικία 103, η Τανάκα διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου και επιβίωσε ενώ δήλωσε: «Από τότε που ήρθα στον κόσμο μέχρι τώρα, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσω σκληρότερα». Η Τανάκα διαμένει σε γηροκομείο και κάνει μικρες βόλτες, ενώ τα χόμπι της είναι η καλλιγραφία και οι υπολογισμοί. Αποδίδει στην οικογένεια, τον ύπνο και την ελπίδα την μακροζωία της. Τον Ιούλιο του 2018 είπε ότι θα ήθελε να ζήσει άλλα 5 χρόνια.

Η Τανάκα τρώει το ρύζι, μικρά ψάρια και σούπα και πίνει πολύ νερό, μια δίαιτα που είπε ότι ακολούθησε από την ηλικία των 112 ετών. Καταναλώνει επίσης γλυκά, θρεπτικά ποτά και ανθρακούχα ποτά.

Ο Γκάρι Φουνάκοσι, συγγενής της, δήλωσε στην San Diego Union-Tribune ότι η Τανάκα αποδίδει τη μακροζωία της στην πίστη της στο Θεό.
φωτο: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: