9 Μαρτίου 2019

Η "Mεγάλη Παρασκευή" των ομολόγων και τα δάνεια του ΔΝΤ

Η Ελλάδα χρωστάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ποσό των 9,4 δις. ευρώ. Στον κουμπαρά της έχει περίπου τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα ενώ, μετά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, απέδειξε ότι μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο του 4%. Γιατί λοιπόν να εξακολουθεί να πληρώνει επιτόκιο της τάξεως του 4,95% στο Ταμείο και επιπλέον να έχει και να ανησυχεί για το περιεχόμενο των μεταμνημονιακών εκθέσεών του οι οποίες, όσο και αν το Ταμείο έχει περιοριστεί σε συμβουλευτικό ρόλο, εξακολουθούν να φτιάχνουν «κλίμα»;

Η ιδέα της μερικής ή ολικής αποπληρωμής του συγκεκριμένου δανείου που κανονικά τελειώνει στις αρχές του 2024 έχει αρχίσει να ωριμάζει στην κυβέρνηση ενώ, από τις απαντήσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ραις στην πρόσφατη ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου, προκύπτει ότι το θέμα έχει συζητηθεί και με το Ταμείο.

Τα δύο σενάρια
Υπάρχουν δύο σενάρια στο τραπέζι. Το ένα είναι να πληρωθεί μερικώς το χρέος, δηλαδή, να πέσει η οφειλή από τα 9,4 δις. ευρώ που είναι σήμερα στα 3-4 δις. ευρώ ώστε η Ελλάδα να γλιτώσει από τόκους. Το δεύτερο σενάριο είναι να πληρωθεί ολόκληρο το ποσό κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα. Αυτό, εκτός από οικονομικά, μπορεί να έχει και πολιτικά οφέλη καθώς η κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει ότι ήταν «αυτή που έδιωξε το ΔΝΤ από την Ελλάδα».

Οι αποφάσεις, αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο Απρίλιος. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο περί αναβολής της απόφασης στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, ο Απρίλιος θα γίνει ο μήνας πολλών αποφάσεων.

Πρώτον, θα αποφασιστεί το θέμα της εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Απριλίου.

Δεύτερον θα εκδοθεί η έκθεση αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor's (όπου είναι πιθανή μια νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας τη Μεγάλη Παρασκευή).

Και τρίτον, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο μια ακόμη έκδοση ελληνικού ομολόγου, ενδεχομένως ακόμη και 15ετούς διάρκειας.

Αυτό θα σημαίνει ότι από το πρώτο κιόλας τετράμηνο θα έχει πιαστεί ο ετήσιος στόχος του ΟΔΔΗΧ. Έτσι, ο Οργανισμός θα έχει για το υπόλοιπο της χρονιάς όλη την πολυτέλεια να δανείζεται επιπλέον μέσω ομολόγων και να αποπληρώνει άλλα ακριβότερα κομμάτια του χρέους. Και δεν είναι μόνο το ΔΝΤ. Υπάρχουν οφειλές και προς την ΕΚΤ με υψηλό επιτόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: