11 Μαρτίου 2019

ΘΕΑΤΡΟ ΜΩ: Ο Ταρτούφος

Υπόθεση
Ο Ταρτούφος, ένας ψευτοθρησκευόμενος επαρχιώτης, έχει γοητεύσει με τις υποκριτικές επιδείξεις ευσέβειας σε τέτοιο βαθμό τον Οργκόν, έναν πλούσιο Παριζιάνο αστό, που ο δεύτερος τον έχει για τα καλά εγκαταστήσει στο σπίτι του.

Τον εμπιστεύεται απόλυτα, του έχει αφεθεί ολοκληρωτικά. Προτίθεται, μάλιστα, προκειμένου να τον κάνει γαμπρό του, να αθετήσει την υπόσχεση γάμου που είχε δώσει στον Βαλέριο, τον αγαπημένο της κόρης του Μαριάνας.

Με εξαίρεση την Περνέλ, μητέρα του Οργκόν, όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η γυναίκα του Ελμίρα, ο γιος του Δάμις, ο αδερφός της γυναίκας του Κλεάνθης και η θεραπαινίδα της Μαριάνας, η Ντορίνα, μάχονται να ανοίξουν τα μάτια του Οργκόν, εκείνος όμως αρνείται να πειστεί. Ούτε οι αποδείξεις που επικαλείται ο γιος του Δάμις, ο οποίος συνέλαβε επ’ αυτοφώρω τον Ταρτούφο να παρενοχλεί ερωτικά την μητριά του -και δεύτερη γυναίκα του Οργκόν- την Ελμίρα είναι αρκετές. Ο Οργκόν θέλοντας να υπερασπιστεί την αθωότητα του προστατευόμενού του φτάνει ως το σημείο να διώξει από το σπίτι τον γιο του, να τον αποκληρώσει και με συνοπτικές διαδικασίες γράφει όλη του την περιουσία στον Ταρτούφο, επισπεύδοντας τον γάμο του με την Μαριάνα, παρά την θέλησή της. Η Ελμίρα αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Μ’ ένα έξυπνο τέχνασμα τον παγιδεύει και, επιτέλους, ο άντρας της βλέπει το αληθινό του πρόσωπο και του ζητά να φύγει. Ο Ταρτούφος, όμως, είναι πλέον, βάσει συμβολαίου ο νόμιμος ιδιοκτήτης του σπιτιού. Στέλνει τον Παστρικό, έναν δικαστικό κλητήρα, με εντολή να κατασχέσει την περιουσία. Μα τα χειρότερα δεν έφτασαν ακόμα. Το μυστικό που ο Οργκόν είχε εμπιστευθεί στον Ταρτούφο, μια κασετίνα με έγγραφα αντιβασιλικά, που ο Οργκόν φύλαγε στο σπίτι του για να γλιτώσει κάποιον αντιφρονούντα φίλο βρίσκεται ήδη στα χέρια του Βασιλιά. Ο Οργκόν τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία. Η οικογένειά του σε λίγες ώρες θα βρίσκεται στον δρόμο κι αυτός θα βρίσκεται στην φυλακή. Η ανατροπή έρχεται όταν ο βασιλικός αστυνόμος φτάνει συνοδευόμενος απ’ τον Ταρτούφο...

Σκηνοθεσία: Κοσμάς Χατζηιωαννίδης
Σκηνικά / Κοστούμια: Καλλιόπη Γιαμούζη
Μουσική επιμέλεια: Κοσμάς Χατζηιωαννίδης

Παίζουν:
Ταρτούφος….. Κώστας Μυστακίδης
Ελμίρα………Τίνα Ιωαννίδου
Ντορίνα…… Καλλιόπη Γιαμούζη
Οργκόν…….Κώστας Σταυριανίδης
Βαλέριος…..Αλέξανδρος Δαλαμήτρας
Δάμις…..Βαρβάρα Δαβιτίδου
Μαριάνα….Σίσσυ Μακρίδου
Κλεάνθης…. Γιάννης Γαλάνης
Παστρικός:..Τάσος Αετόπουλος
Αστυνόμος:..Δημήτρης Πουρσανίδης
Περνέλ:….Ζωή Καραγεωργίου / Νόπη Θεοδωρίδου / Ειρήνη Παπαδοπούλου

Τιμή εισιτηρίου: κανονικό 8€ / Φοτητικό – μαθητικό – ανέργων: 5€
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2351ο 76228

Δεν υπάρχουν σχόλια: