11 Μαρτίου 2019

Eurogroup: Εντός των επόμενων ημερών η τελική συμφωνία για το νέο νόμο Κατσέλη

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί οριστική λύση σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, το οποίο απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, η συζήτηση ήταν σύντομη και σε θετικό κλίμα,ενώ οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, στο Βουκουρέστι.
Σε ό,τι αφορά το βασικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, διαπιστώθηκε μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών κι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Εξάλλου, στο Eurogroup τέθηκε και το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για το οποίο αναμένονται από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω στοιχεία.
Ενδεικτική του κλίματος ήταν πάντως ήταν η αποστροφή του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι επί του ζητήματος έχει γίνει  «καλή και πολλή δουλειά», προσθέτοντας πως η τελική συμφωνία είναι θέμα ημερών. Αναφερόμενος στο θέμα της εκταμίευσης του 1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τόνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες, το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τον Απρίλιο.
"Eξαιρετικά νέα η έκδοση 10ετούς ομολόγου" ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι υπάρχει "θετικό κλίμα" σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
"Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα" είπε και πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει "πολλή δουλειά" και ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία" αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Την άποψη ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα την έκθεση προόδου η οποία δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς» δήλωσε ο Β. Ντομπρόφσκις, πρσθέτοντας ότι το βασικό ανοιχτό ζήτημα είναι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. «Από την προηγούμενη εβδομάδα και σε αυτό το σημείο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: