11 Απριλίου 2019

ΓΙΑΝΝΑΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ : Η δεύτερη «εκτέλεση»

Αποτέλεσμα εικόνας για Του Ν. Σαλπιστή
Του Ν. Σαλπιστή

“όσοι άξιζαν για κρεμάλα, 
στα ψηλά και στα μεγάλα, 
και οι λεβέντες και οι άντρες μ’ αίμα 
βάψανε τις μάντρες..”
---------------------------------------------------

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1905. Φοίτησε στην Ιερατική Σχολή Μεσολογγίου και τον Ιούλιο του 1929 πήρε το διδασκαλικό πτυχίο με βαθμό λίαν καλώς (8,49).

Στις 18-12-1929 διορίστηκε σαν δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Παληονέλληνης ( Παληόστανης).

Στις 25 Μαΐου 1937 μετατίθεται από το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Κονταριώτισσας στο νεοϊδρυόμενο Ε΄ τριτάξιο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, όπου αναλαμβάνει τη διεύθυνσή του.

Κατά την κατοχή ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα (οργανώθηκε στο ΕΑΜ).Συλλαμβάνεται στις 15-10-1943 και φυλακίζεται για ένα μήνα από τα κατοχικά στρατεύματα, στις φυλακές Κατερίνης. Στις 15-11-1943 τουφεκίζεται για αντίποινα με 22 πατριώτες στο Αεροδρόμιο Κατερίνης ( Ανδρομάχη).

Ήταν παντρεμένος με τη Δάφνη Γιαννακογιώργου καταγόμενη από τα Ρυάκια Πιερίας κι έκαναν δύο παιδιά την Κωνσταντίνα (1935) και τον Θεόδωρο (1941).

Ο Ανδρέας Γιαννακογιώργος ανέπτυξε το παρακάτω συγγραφικό έργο, κυρίως λαογραφικού περιεχομένου:

1) Ιερά Μονή Μακρυρράχης Πιερίας « Ιστορική Μελέτη» Ρυάκια Δεκέμβριος (1937)
Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε σε συνέχειες, στην εφημερίδα της Κατερίνης, «Ηχώ των Πιερίων»
2)Κατέγραψε τα ήθη και τα έθιμα στην περιοχή των Ρυακίων (1937)
3)Συλλογή λαογραφικού υλικού ως δάσκαλος Κονταριώτισσας (1937)
4)Πολυσέλιδη εισήγηση σε Παιδαγωγικό Συνέδριο με θέμα :
« Η υποχρεωτική φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο» Κονταριώτισσα Απρίλιος (1938)
5)Γεωργική και οικονομική κατάσταση της επαρχίας Πιερίας (1938)
6)Δάσος και πολιτισμός (1938)

Ο Γιαννακογιώργος Ανδρέας ήταν μία προσωπικότητα που με το συγγραφικό έργο, τον αγώνα και τελικά τη θυσία της σφράγισε την τοπική ιστορία της Πιερίας την περίοδο της κατοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα .

Γερμανοί ναζιστές τον εκτέλεσαν στην περιοχή «Αεροδρομίου» την 15η -11-1943 μαζι με άλλους 19 συντοπίτες μας.

Οι Γερμανοί ναζιστές δεν εκτελούσαν τυχαία.
Όσοι συλλαμβάνονταν από αυτούς δεν οδηγούνταν μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα χωρίς να υπάρχει λόγος.
Ήσαν οργανωμένοι αντιστασιακοί πατριώτες ή ύποπτοι για συνεργασία με την αντιστασιακή οργάνωση της περιοχής, και αυτή ήταν το ΕΑΜ.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Σε μία εποχή και μία κοινωνία πού βρίσκεται σε κρίση εδώ και 11 χρόνια όχι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών, κρίση πολιτιστική και πολιτική ψάχνουμε να βρούμε από το παρελθόνανθρώπους πρότυπα ζωής με αξίες και αρχές που, με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, πρόσφεραν στα λαϊκά στρώματα της τοπικής κοινωνίας, στον τοπικό πολιτισμό, με την ευρύτερη έννοια, και σφράγισαν αυτή την προσφορά τους με την προσωπική τους θυσία για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Αυτά όλα είχε υπόψη το παράρτημα Κατερίνης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) όταν αποφάσισε να τιμήσει τον δάσκαλο - διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης Γιαννακογιωργο Ανδρέα , να αναδείξει την προσφορά του, που ήταν θαμμένη για δεκαετίες από τη μισαλλοδοξία του αστικού κράτους και των τοπικών αρμόδιων φορέων, ώστε να αποτελέσει η ζωή του παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές.

Έκανε λοιπόν το αυτονόητο που για τις τοπικές αρχές και τους μαζικούς φορείς της πόλης φαντάζει ακατόρθωτο ή και επικίνδυνο (για ποιον άραγε;).

Αποφάσισε να τιμήσει το συγκεκριμένο δάσκαλο με μία εκδήλωση στο σχολείο στο οποίο ήταν διευθυντής και στο οποίο πρόσφερε το εκπαιδευτικό του έργο, δηλαδή στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της συνοικίας των Ευαγγελικών .

Απευθύνθηκε λοιπόν στη Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης και ζήτησε να παραχωρηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων για τη διοργάνωση εκδήλωσης τιμής.

Η ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


Η Σχολική Επιτροπή επικαλέστηκε εγκυκλίους των υπουργείων και νόμους χωρίς να μπορέσει να τεκμηριώσει νομικά την άρνηση παραχώρησης της αίθουσας εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου όπως άλλωστε παραδέχεται και η ίδια στο έγγραφο-απάντηση… και έτσι προχώρησε στην απίστευτη απόφαση μη παραχώρησης της αίθουσας, απόφαση που τη χαρακτηρίζει η πολιτική εμπάθεια εναντίον κάθε προσπάθειας ανάδειξης της αντιστασιακής ιστορίας του τόπου μας κατά των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, μία απόφαση που θα περάσει στις πιο μαύρες σελίδες της τοπικής ιστορίας.

Τι μας λέει η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης;
Ότι «είναι μεν δυνατή η παραχώρηση της αίθουσας αλλά ο φορέας που διοργανώνει την εκδήλωση έχει πολιτική ή κομματική ταυτότητα και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο χώρο του σχολείου… σε κάθε περίπτωση μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εκδήλωσή σας σε άλλη αίθουσα εκδηλώσεων».

Αποφάσισε και διέταξε λοιπόν μόνη της η Σχολική Επιτροπή, παρ΄ ότι δεν έχει δικαίωμα ( ούτε τυπικό ούτε ουσιαστικό), να μην παραχωρήσει την αίθουσα.

Αποφάσισε επίσης οτι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ έχει πολιτική και κομματική ταυτότητα (κανονικό φακέλωμα δηλαδή), απόφαση ενός απίστευτου δείγματος πολιτικού ρατσισμού.

Ας σημειώσουμε ότι ανάλογες αποφάσεις σχολικών επιτροπών παραχώρησαν αίθουσες σε φορείς που με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολιτικές- κομματικές.(Επιτροπή Ειρήνης, Σύλλογος Γυναικών, Σύνδεσμος Φιλολόγων κλπ.)

Ο χώρος της εκπαίδευσης, , αν γίνει άβατο για την αντιστασιακή και αγωνιστική ιστορία του λαού μας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Σχολικής Επιτροπής, μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τον εθνικισμό και το ρατσισμό.

Η απόφαση αυτή πιστεύουμε δεν έχει προηγούμενο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αυτά θα διδάξουμε στη νέα γενιά;
Και έπειτα απορούν κάποιοι γιατί σηκώνουν κεφάλι οι νεοναζιστές –πολιτικοί απόγονοι των εθνικιστών –δωσίλογων της Κατοχής.

Καλούμε κάθε φορέα και δημότη που έχουν σχέση με την τοπική ιστορία και την εκπαίδευση (συλλόγους γονέων, δασκάλων , καθηγητών, πολιτιστικούς συλλόγους, μαθητικά συμβούλια, ιστορικούς ερευνητές, δημοτικούς συνδυασμούς κλπ.), και όχι μόνο, να πάρουν θέση, να καταδικάσουν την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης και να ζητήσουν την ανάκληση της και την παραχώρηση της αίθουσας.
Σε κάθε περίπτωση η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα υποβάλλει νέα αίτηση και θα επιμείνει.

Παράρτημα Κατερίνης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: