2 Μαΐου 2019

Στον εισαγγελέα αύριο ο Λοβέρδος

Στον εισαγγελέα αύριο ο Λοβέρδος
Ο πρώην υπουργός Υγείας καλείται με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης παθητικής δωροδοκίας να δώσει εξηγήσεις στην υπόθεση «Novartis» 
• Θέμα ημερών και η αποστολή κλήσης στον Μάριο Σαλμά.
Αύριο καλείται να παράσχει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση «Novartis» ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής, Ανδρέας Λοβέρδος.

Πρόκειται για το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που καλείται από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτο τέλεσης του κακουργήματος της παθητικής δωροδοκίας, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τις αθέμιτες πρακτικές που φέρεται να ακολουθούσε η εταιρεία προκειμένου να καταστεί κυρίαρχη στον χώρο του φαρμάκου.

Προηγουμένως η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είχε διαβιβάσει, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τον φάκελο στη Βουλή, ζητώντας την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να τον καλέσει σε εξηγήσεις. Ακολούθησε η άρση της ασυλίας του, με σύμφωνη γνώμη του ιδίου. Αύριο, ο κ. Λοβέρδος έχει το δικαίωμα να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για το σύνολο της δικογραφίας και να προετοιμάσει το υπόμνημα με τις έγγραφες εξηγήσεις του.

Για τον κ. Λοβέρδο είχαν μιλήσει στις καταθέσεις τους και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά και ένας τέταρτος, ο οποίος είχε περάσει περισσότερο από έξι φορές το κατώφλι της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Πρόκειται για μάρτυρα που καταθέτει επωνύμως και για τον οποίο προβλέπεται επιεικής δικαστική μεταχείριση, σύμφωνα με το άρθρο 263 Β, εφόσον συνεισφέρει στην αποδεικτική διαδικασία υπόθεσης μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδείξεις σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας δεν στηρίζονται μόνο στις μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και σε χειρόγραφες σημειώσεις, ενημερωτικά βίντεο της Novartis προς τα στελέχη της για το τι έχει πετύχει, σε εσωτερικές σημειώσεις στελεχών και σε σωρεία εικονικών τιμολογίων που εντόπισε η εισαγγελική έρευνα.

Ειδικότερα, η έρευνα των εισαγγελικών Αρχών εστίασε στα ακριβότερα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis, για τα οποία τόσο οι προστατευόμενοι μάρτυρες όσο και ο τέταρτος μάρτυρας έχουν κατηγορηματικά πει ότι η εταιρεία ωφελήθηκε με υπουργικές αποφάσεις σε βάρος του Δημοσίου. Πρόκειται για τα φάρμακα Gilenya, Tasigna, Lucentis. Το τελευταίο είναι ένα φάρμακο για την ωχρά κηλίδα, το οποίο στην Ελλάδα χορηγούνταν σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα η πάθηση στη χώρα μας να φαίνεται με βάση τα επίσημα στοιχεία σαν μία από τις υψηλότερες σε ποσοστά στην Ευρώπη.

Επεται ο Σαλμάς

Στα χέρια της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς βρίσκεται και η δικογραφία για τον βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, που εμπλέκεται στην υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων. Μετά την άρση της ασυλίας του Μάριου Σαλμά από τη Βουλή και τη διαβίβαση του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη, είναι θέμα ημερών η αποστολή κλήσης προς παροχή εξηγήσεων ως υπόπτου και για τον πρώην υπουργό της Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδεχόμενες ευθύνες του σχετίζονται με το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Προηγήθηκε έρευνα όσον αφορά συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με δύο διαγνωστικά κέντρα (το ένα εκ των οποίων συστεγαζόταν με το ιδιωτικό ιατρείο του Μάριου Σαλμά). Ελέγχθηκαν συνολικά 553 παραπεμπτικά, τα οποία υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση. Τα 543 συνταγογραφήθηκαν από τον Μάριο Σαλμά και φέρεται να διαπιστώθηκαν παρατυπίες στο σύνολό τους (363 χωρίς υπογραφή ασφαλισμένου, 109 δεν φέρουν σφραγίδα του παρόχου υγείας).

Συνολικά, από 15/6/2015 έως 31/8/2016, και στους δύο παρόχους πληρώθηκαν 554.458 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα περισσότερα παραστατικά που αποζημιώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ φέρονται να μην είναι νομότυπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: