25 Ιουνίου 2019

Η απλή (ΑΝΑ)λογική της κ. Γεννηματά

Του Χαρίλαου
Τζαμακλή

Είναι γνωστό ότι, αν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν σχηματισθεί κυβέρνηση μετά την εξάντληση των αντίστοιχων διερευνητικών εντολών προς τα τρία πρώτα κόμματα, οι νέες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, η οποία καθιερώθηκε το 2016 (Ν. 4406/2016) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ.

Προ ολίγων ημερών ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επιχειρώντας να θέσει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες διλήμματα ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, δήλωσε επί λέξει τα εξής: «Αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση με την πρώτη εντολή, θα πάμε σε νέες εκλογές. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορεί ο νικητής των εκλογών να γίνει όμηρος άλλων. Δικαιούται να είναι κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα θεωρώ την απλή αναλογική καταστροφή». Είναι σαφές ότι ο κ. Γεωργιάδης θέτει το δίλημμα προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, αν είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, θα καρπωθεί το bonus των 50 εδρών. Το bonus αυτό των 50 εδρών με το σύστημα της απλής αναλογικής καταργείται. Επομένως, σε ενδεχόμενες νέες εκλογές τα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή με βάση τον αριθμό των ψήφων που θα λάβουν.

Είναι δεδηλωμένη και γνωστή η θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι, σε περίπτωση που θα εκλεγεί κυβέρνηση, θα καταργήσει την απλή αναλογική. Η θέση αυτή από ένα κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση είναι κατανοητή. Άλλωστε, διαχρονικώς η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα ουδέποτε είχε ως θέση αρχής την απλή αναλογική – εν αντιθέσει με τα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Εκτός από τον κ. Γεωργιάδη και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο αρχηγός της επιδιώκουν τη συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ με το «φόβητρο» της διεξαγωγής νέων εκλογών. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει «χαμένη ψήφο» την επιλογή του ΚΙΝΑΛ. Παραλλήλως, όμως, στέλνει και το μήνυμα προς την κ. Γεννηματά για ψήφο ανοχής ή κυβερνητική συνεργασία, παρά την αντίδραση κορυφαίων στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης), αλλά και της σαφώς αντιδεξιάς βάσης του ΚΙΝΑΛ.

Παρά τις αντιδράσεις αυτές, στις 18 Ιουνίου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην κατάργηση της απλής αναλογικής. Τη δήλωση αυτή οι οπαδοί του ΚΙΝΑΛ και οι λοιποί Έλληνες πολίτες την εξέλαβαν ως άμεση πριμοδότηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους εξής απλούς λόγους:

α. Για να μην ισχύσει η απλή αναλογική σε νέες εκλογές απαιτείται πλειοψηφία 200 ψήφων στη Βουλή.

β. Για να εγερθεί ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατάργησης της απλής αναλογικής πρέπει να υπάρξει λειτουργία της Βουλής.

γ. Για να υπάρξει λειτουργία της Βουλής πρέπει να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης – είτε συνεργασίας, είτε αυτοδύναμης.

δ. Αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση, η Βουλή διαλύεται και διεξάγονται νέες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, που η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι θα συναινέσει να καταργηθεί.

Κατά λογική (της κ. Γεννηματά) ακολουθία:

α. Η κ. Γεννηματά επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα θέσει ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατάργησης της απλής αναλογικής.

β. Η κ. Γεννηματά επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας – είτε συνεργασίας, είτε αυτοδύναμης, δεδομένου ότι μόνον μια τέτοια κυβέρνηση θα θέσει ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατάργησης της απλής αναλογικής.

γ. Η κ. Γεννηματά επιθυμεί το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι έχει δηλώσει πως το ΚΙΝΑΛ θα έχει αυτόνομη πορεία.

δ. Αν σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε το ΚΙΝΑΛ, όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά, θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην κατάργηση της απλής αναλογικής, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 200 ψήφων στη Βουλή.

ε. Αν δεν μπορεί να σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να λειτουργήσει η Βουλή για να τεθεί ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατάργησης της απλής αναλογικής, είτε θα στηρίξει με ψήφο ανοχής κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε θα συνεργασθεί με τη Νέα Δημοκρατία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Με αυτή την απλή λογική αναλύουν οι οπαδοί του ΚΙΝΑΛ και οι λοιποί Έλληνες πολίτες τις θέσεις της κ. Γεννηματά. Αναζητούν, όμως, την αιτία που ένα κόμμα με ποσοστό κάτω του 10% στις πρόσφατες ευρωεκλογές θέτει ζήτημα κατάργησης της απλής αναλογικής, η οποία θα του εξασφάλιζε πολύ περισσότερες έδρες στη Βουλή. Δύσκολο να απαντηθεί. Ειδικά στην περίπτωση που όλοι γνωρίζουν ότι τις χαμένες αυτές έδρες θα τις καρπωθεί με το bonus των 50 εδρών το πρώτο κόμμα.


Αναδημοσίευση από την "Τοπική της Πιερίας"



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: