23 Ιουλίου 2019

Ερωτηματικά για τα «ταυτόχρονα» πύρινα μέτωπα σε Ραφήνα και Βαρνάβα

Έντονο προβληματισμό στις αρχές προκαλούν οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν το μεσημέρι της Τρίτης σε Ραφήνα και Βαρνάβα, ανήμερα της επετείου από τον ένα χρόνο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που παρέσυρε στον θάνατο 102 συνανθρώπους μας.
Τόσο το μικρό χρονικό διάστημα, έξι λεπτά, ανάμεσα στις δύο πυρκαγιές (15:21 στη Ραφήνα και 15:27 στον Βαρνάβα) όσο και η χρονική συγκυρία, δηλαδή στην επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από την πύρινη λαίλαπα, η οποία κατέκαψε την Ανατολική Αττική προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο πρόκειται για μια τραγική συγκυρία.

Για το λόγο αυτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται ήδη στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής στις 15:21 της Τρίτης, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε δασική έκταση, στη συμβολή των οδών Ροδοδάφνης και Λ. Μαραθώνος, του δήμου Ραφήνας, στην Αττική. Αμέσως, δόθηκε εντολή για διακοπή κυκλοφορίας, στη συμβολή των οδών Λ. Μαραθώνος και Λ. Φλέμινγκ.

Άμεσα έσπευσαν στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις και τώρα επιχειρούν 62 πυροσβέστες, 48 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 Ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσαν αμέσως τόσο ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, όσο και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής αναφέρει ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση.

Δήμαρχος Ραφήνας στο One Channel: Δεν κινδυνεύουν σπίτια από τη φωτιά

Στην εκτίμηση πως η πυρκαγιά θα τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο προέβη, μιλώντας στο One Channel, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά «υπάρχουν κανά δυο εστίες» συμπληρώνοντας πως «δεν κινδυνεύουν σπίτια».

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως «τα καταφέραμε ώστε να μη ζήσουμε κανένα εφιάλτη παρόμοιο με τον περσινό».

«Πολύ μεγάλη η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής»


Μιλώντας στο One Channel η κ. Αναστασία Φράγκου, η οποία έχει επιχείρηση στην περιοχή, δήλωσε πως «η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη», με την ίδια να εκφράζει την αισιοδοξία ότι η φωτιά θα τεθεί σύντομα υπό έλεγχο.

Γ. Πατούλης στο One Channel: Απούσα η Περιφέρεια από τη φωτιά στη Ραφήνα

Από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μίλησε στο One Channel από το μέτωπο της φωτιάς, όπου και βρέθηκε από την πρώτη στιγμή τόνισε πως «γίνεται προσπάθεια εναέρια και επίγεια απέναντι από την εκκλησία της Καταλήψεως στη Λεωφόρο Μαραθώνας» και εκτίμησε πως «η φωτιά φαίνεται να είναι υπό έλεγχο».

Όσον αφορά στη διαχείριση των πυρκαγιών, ο νέος περιφερειάρχης σημείωσε πως «η εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι» και ότι «είμαστε εδώ, πιο συντεταγμένα, πιο γρήγορα, οι δήμοι, η Πυροσβεστική, οι εθελοντές, όλοι» ενώ ανέφερε πως μέχρι στιγμής στις εστίες που καίνε δεν έχει δει στελέχη της Περιφέρειας.

Μόλις έξι λεπτά μετά το μέτωπο του Βαρνάβα

Έξι λεπτά αργότερα, στις 15:27, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε δασική έκταση, στον Βαρνάβα, με τοπωνύμιο Κοκορέτζιζα, του δήμου Μαραθώνα, στην Αττική.

Άμεσα έσπευσαν στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις και επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Σε αυτό το μέτωπο ευτυχώς οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα και οι φωτιά οριοθετήθηκε άμεσα, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: