14 Αυγούστου 2019

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Αυγούστου:

1784
ο Γκριγκόρι Σελίκοφ, Ρώσος γουνέμπορος, ιδρύει τον πρώτο μόνιμο ρωσικό οικισμό στο νησί Κόντιακ, στην Αλάσκα.
1880
ολοκληρώνεται η κατασκευή του γοτθικού ρυθμού Καθεδρικού της Κολωνίας στη Γερμανία. Οι εργασίες για την ανέγερση ναού είχαν ξεκινήσει το 1248.
1893
η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλει στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας.
1896
ανακαλύπτονται κοιτάσματα χρυσού στο Γιούκον των ΗΠΑ.
1900
κατάληψη του Πεκίνου από ευρωπαϊκές Δυνάμεις (Εξέγερση των μπόξερ).
1908
τα πρώτα διεθνή καλλιστεία διεξάγονται στον ιππόδρομο του Φολκστόουν στην Αγγλία.
1909
έρχεται στη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Μάνος Κατράκης
1909
ξεσπά η επανάσταση στο Γουδί, που οργάνωσε ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος». Τη διακυβέρνηση της χώρας καλείται να αναλάβει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
1910
στον Παναμά, αρχίζει η λειτουργία της Διώρυγας, μήκους τεσσάρων μιλίων, που ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό.
1912
Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλλουν στη Νικαράγουα.
1932
ολοκληρώνονται οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες, η διεξαγωγή των οποίων απειλήθηκε από το κραχ του 1929 στην Γουόλ Στρίτ και οι οποίοι συμπυκνώθηκαν σε 16 ημέρες (30/7-14/8). Καταγράφονται οι υψηλές παροχές στον Τύπο, αλλά η περιορισμένη συμμετοχή (1.331 αθλητές και 127 αθλήτριες από 37 χώρες) λόγω απόστασης. Ακόμη, καταγράφονται η αυτόματη χρονομέτρηση και η απονομή μεταλλίων μέσα στο στάδιο.
1936
οι ΗΠΑ ανακηρύσσονται νικήτριες της πρώτης διοργάνωσης μπάσκετ σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο, όταν κερδίζουν τον Καναδά με 19-8.
1943
αρχίζει η συνδιάσκεψη του Κεμπέκ στον Καναδά, κατά την οποία ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ θα αποφασίσουν τη συνέχιση του πολέμου ενάντια στην Ιαπωνία και τη Γερμανία.
1945
η Ιαπωνία αποδέχεται την "άνευ όρων" συνθηκολόγηση. Ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο αναγγέλει την επομένη, την απόφαση αυτή, από ραδιοφώνου προς τον Ιαπωνικό λαό.
1945
στη Γαλλία, μετά από μια δίκη που κράτησε πολλές βδομάδες, στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τον στρατηγό Φιλίπ Πεταίν, αρχηγό της κυβέρνησης του Βισύ. Λίγες μέρες αργότερα, στις 17 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ντε Γκολ του δίνει χάρη και μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια.
1947
ακριβώς τα μεσάνυχτα το Πακιστάν και η Ινδία αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία. Το Πακιστάν τιμά την επέτειο στις 14 Αυγούστου, ενώ η Ινδία στις 15 Αυγούστου.
1949
στη Συρία ο πρόεδρος Χουσνί Ζαγίμ και ο πρωθυπουργός Μοχσέν ελ Μπαράλι δολοφονούνται κατά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
1956
πεθαίνει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, γερμανός θεατρικός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους του 20ου αιώνα.
1962
ολοκληρώνονται, μετά από 3,5 χρόνια από Ιταλούς και Γάλλους εργάτες, η σήραγγα κάτω από το Μον Μπλαν, στις Άλπεις.
1966
γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Χάλι Μπέρι
1969
Βρετανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στη Βόρεια Ιρλανδία.
1969
ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο τον Κορινθιακό, προκαλεί πολλές ζημιές σε οικήματα.
1971
το Μπαχρέιν ανακοινώνει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.
1972
Σοβιετικό αεροσκάφος εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ανατολικού Βερολίνου. Σκοτώνονται και οι 156 επιβαίνοντες.
1973
οι ΗΠΑ δηλώνουν επισήμως ότι τερματίζουν τους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη. Οι επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει μυστικά το 1969κατόπιν εντολής του Προέδρου Νίξον με στόχο την αποδυνάμωση των κομμουνιστικών δυνάμεων. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να πυροδοτήσουν ένα βίαιο εμφύλιο.
1974
εκδηλώνεται στην Κύπρο ο δεύτερος «Αττίλας», με την προώθηση των τουρκικών δυνάμεων στη σημερινή γραμμή αντιπαράθεσης, μετά τον «τορπιλισμό» από τους Τούρκους των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Ελλάδα αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
1977
ρεκόρ θεατών σημειώνεται στις ΗΠΑ σε αγώνα ποδοσφαίρου. Στο Τζίανς στάντιουμ της Νέας Υόρκης 77.961 θεατές παρακολούθησαν τον Κόσμο ΝΥ, με τον Πελέ στη σύνθεσή του να κερδίζει 8-3 τους Φόρτ Λοντερντέϊτ Στράϊκερς με 8-3 για τα πλέϊ οφ του Αμερικανικού πρωταθλήματος.
1980
ο Λεχ Βαλέσα ηγείται γενικής απεργίας στα πολωνικά ναυπηγεία.
1980
ο Πρόεδρος Κάρτερ παίρνει ξανά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την αποχώρηση του κυριότερου αντιπάλου του, του Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, Έντουαρντ Κένεντι.
1982
2.000 στρέμματα δάσους καίγονται στο Μπογιάτι Αττικής.
1988
μέλη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη εισβάλλουν στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα και αφού κλειδώσουν τα όργανα της τάξης στο κρατητήριο, αφαιρούν όπλα και πυρομαχικά.
1988
φεύγει από τη ζωή ο Έντζο Φεράρι δημιουργός της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και μυθική μορφή της αυτοκίνησης.
1991
ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό υπογράφουν συμφωνία για την από κοινού αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας, που είχε πλήξει τη Λατινική Αμερική.
1992
το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Βοσνία για τη διασφάλιση των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.
1993
Ιάπωνες ιστορικοί ανακαλύπτουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο αυτοκρατορικός στρατός της χώρας διεξήγε μυστικό βιολογικό πόλεμο στην Κίνα, στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
1994
συλλαμβάνεται στο Σουδάν ο περιβόητος διεθνής τρομοκράτης Κάρλος το Τσακάλι, κατά κόσμον Ίλιτς Ραμίρερ Σάντσετς. Την ίδια ημέρα εκδίδεται στη Γαλλία.
1995
στην Ελλάδα, 2.100 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά μετά την απόφασή του Ομίλου Περατικού να κλείσει ταΝαυπηγεία Ελευσίνας και να αποσύρει την προσφορά του για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
1996
δολοφονείται ο Σολωμός Σολωμού, στην Πράσινη Γραμμή της κατεχόμενης Κύπρου από Τούρκους στρατιώτες.
1996
ο Αγιαξ εγκαινιάζει το νέο του Στάδιο το «Αρένα» στο Αμστερνταμ
1997
ανακοινώνεται η μεταγραφή του Βραζιλιάνου Rivaldo από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στην Μπαρτσελόνα.
2003
περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις ανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά βυθίζονται για πολλές ώρες στο σκοτάδι σε ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ-άουτ στην ιστορία. Χιλιάδες άνθρωποι παγιδεύονται στο μετρό και σε ανελκυστήρες, ενώ κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στους δρόμους. Λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Αυγούστου, οι κάτοικοι του Λονδίνου ζουν ανάλογες εικόνες. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης απορρίπτεται, καθώς οι διακοπές ρεύματος οφείλονται σε βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
2003
περίπου 50 τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός της σεισμικής δόνησης 6,4 Ρίχτερ, που συγκλονίζει τηΛευκάδα. Καθιζήσεις και κατολισθήσεις καταστρέφουν το οδικό δίκτυο, ενώ πλήττονται παλιά σπίτια και αγροικίες στο δυτικό τμήμα του νησιού. Η Κυβέρνηση ανακοινώνει τη χορήγηση 42 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί.
2004
στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Δημοσθένης Ταμπάκος πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση στους κρίκους και παίρνει την πρόκριση για τον τελικό. Μεγάλη έκπληξη ο αποκλεισμός του Βλάση Μάρα, που παρά την εξαιρετική του εμφάνιση στο μονόζυγο, δεν του δόθηκαν οι απαραίτητοι βαθμοί για πρόκριση στον τελικό. Πρόκριση στους τελικούς και μεγάλα ρεκόρ στην κολύμβηση.
2005
αεροσκάφος τύπου Boeing 737-300 της κυπριακής εταιρείας Helios Airways προερχόμενο από Λάρνακα συντρίβεται σε ακατοίκητη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβαίνοντες.
2005
στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελσίνκι η Κουβανή Όσλεϊ Μενέντεζ σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με 71μ70
2008
βομβιστικές επιθέσεις σε δύο πολεις του Ιράκ σκοτώνουν 796 άτομα και τραυματίζουν 1562.
2013
η Αίγυπτος κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν εκατοντάδες διαδηλωτές που υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
2015
πέθανε σε ηλικία 52 ετών ο δημοσιογράφος Γιάννης Ξενάκης, ρεπόρτερ ΑΕΚ για πολλά χρόνια
2017
σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή του Καλάμου.
2017
μια 8χρονη έχασε τη ζωή της όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω υπαίθρια τραπέζια πιτσαρίας στo Sept-sorts στην περιοχή Seine-et-Marne ανατολικά του Παρισιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: