13 Αυγούστου 2019

Ο κεντρικός «πεζόδρομος» Κατερίνης

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Έχει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατά σύμπτωση μοιάζει πάρα πολύ με τον περίφημο Γόρδιο Δεσμό – εκείνον που με το ξίφος του έλυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Ο Γόρδιος Δεσμός, λοιπόν, της Κατερίνης, εξακολουθεί χρόνια τώρα να παραμένει άλυτος. Ταλαιπωρεί και απειλεί καθημερινά τη ζωή των πιο αμέριμνων και ευάλωτων πολιτών της πόλης, δηλαδή των μανάδων με τα μικρά τους παιδιά, των ηλικιωμένων, και γενικά των πεζών που κυκλοφορούν στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το σιντριβάνι. Και δεν βρίσκεται κανείς να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Πριν λίγες ώρες συνέβη άλλο ένα περιστατικό: «’Ένας άνδρας που περπατούσε στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης όρμησε πάνω σε νεαρό ποδηλάτη που έκανε "σούζες" με το ποδήλατό του και αφού τον έριξε κάτω από το ποδήλατο, τον χτύπησε με μια κλωτσιά στο πόδι και με ένα χαστούκι στο πρόσωπο, ουρλιάζοντας: "Τι θες ρε τσόγλανε στον πεζόδρομο και κάνεις σούζες με το ποδήλατο; Ο πεζόδρομος είναι μόνο για τους πεζούς. Παραλίγο θα με χτυπούσες".
Ο νεαρός έσπευσε έντρομος να απομακρυνθεί τρέχοντας μετά το άγριο επεισοδιακό περιστατικό, εγκαταλείποντας το ποδήλατο πεσμένο κάτω και μόνο αφού έφυγε ο άνδρας που του επιτέθηκε από το σημείο, γύρισε τότε και πήρε το ποδήλατό του» (ΛΕΥΤΕΡΙΑ 12-8-19).
Το ίδιο blog, αλλά και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είχαν παλιότερα δημοσιεύσει: «Υπάρχει κανένας αρμόδιος (και υπεύθυνος) για τον πεζόδρομο Κατερίνης; Γνωστός γιατρός καρδιολόγος της πόλης μας χτυπήθηκε στον πεζόδρομο της Κατερίνης από διερχόμενο όχημα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά και να διακομισθεί αρχικώς στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και εν συνεχεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και εισήχθη στο χειρουργείο”.
Τα μηχανάκια και κάθε είδους τροχοφόρα (ποδήλατα, ντελιβεράδες, φορτηγά που ξεφορτώνουν κ.ά.) αλωνίζουν τον πεζόδρομο όποτε και όπως τους γουστάρει, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πεζών, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τις μητέρες με τα καροτσάκια και τα μικρά μωρά.
Χώρια τα αδέσποτα σκυλιά – πρόσφατα γνωστός δικηγόρος της πόλης μας υπέστη άγρια επίθεση από αδέσποτα στον ίδιο πεζόδρομο. Πεζόδρομος είναι αυτός ή καρμανιόλα; Ποιος, τελοσπάντων, είναι αρμόδιος;».
Όλοι είχαμε αναρωτηθεί τότε, τι δουλειά έχουν τα αυτοκίνητα και γενικά τα τροχοφόρα στον πεζόδρομο;
Η τροχαία λέει ότι είναι αναρμόδια, κι ότι ο έλεγχος στον πεζόδρομο είναι δουλειά της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο Δήμος λέει, Ναι μεν, αλλά ότι έχει ελάχιστους υπαλλήλους – κι ότι δεν μπορεί να προσλάβει χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου.
Κι εμείς διερωτόμαστε, τόσο ανίκανοι είμαστε όλοι, 70.000 άνθρωποι που ζούμε σ’ αυτήν την πόλη, να δώσουμε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: