13 Αυγούστου 2019

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώθηκε Μονή, συναγερμός σε τρία χωριά

Πυρκαγιά ξέσπασε τη νύχτα σε πυκνόφυτη και πευκόφυτη δασώδη περιοχή ανάμεσα σε Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια.
Η Πυροσβεστική έστειλε μεγάλη δύναμη στο σημείο της φωτιάς. Το μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο και χρειάστηκε να ενισχυθούν οι δυνάμεις.
Αυτή την ώρα επιχειρούν 80 πυροσβέστες, 39 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ, 4 αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα. Συνδράμουν 8 μηχανήματα έργου, 10 υδροφόρες ΟΤΑ.
Από νωρίς το πρωί είναι ιδιαίτερα έντονη η οσμή του καπνού σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Κατόπιν συντονισμού των δυνάμεων που διευθύνουν το έργο της πυρόσβεσης, έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των χωριών κοντά στο μέτωπο της φωτιάς (Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη) να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης των κατοικιών τους σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες.
Ιδιαίτερα στα χωριά Αγριλίτσα και Κοντοδεσπότι έχουν συγκεντρωθεί στις πλατείες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να μετακινηθούν άμεσα εφόσον χρειαστεί.
Προς το παρόν δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, αλλά καίει κοντά στη μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους καθώς και ανάμεσα στα τρία προαναφερθέντα χωριά.
Τα αρνητικά στοιχεία είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο έδαφος, εξαιτίας πολλών πουρναριών ανάμεσα στα πεύκα, που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Μετόχι της δυτικής Αχαΐας
Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μετόχι της δυτικής Αχαΐας.
Βασικό μέλημα των πυροσβεστών ήταν να περιοριστεί η φωτιά στο Μετόχι, να μην απειλήσει την προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, «έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής, όπου τα πεζοπόρα τμήματα μπήκαν μέσα στο έλος, καταφέραμε να θέσουμε υπό μερικό έλεγχο την φωτιά.»
Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να επέμβουν σε περίπτωση που σημειωθούν αναζωπυρώσεις.
Πολλαπλά μέτωπα
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στη Σαμοθράκη ενώ εστίες υπάρχουν και στην περιοχή Πρόδρομο του δήμου Θήβας στη Βοιωτία, στο Πωγώνι Ιωαννίνων και στη θέση Πλατύ στο Κομπότι της Άρτας.
Στη Θήβα έχουν κινητοποιηθεί 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.
Στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων φωτιά είναι σε εξέλιξη σε χαμηλή βλάστηση. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη
Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη, 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε πορτοκαλί συναγερμό (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται οι εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: