29 Αυγούστου 2019

Θεατρική παράσταση «Τη Τρίχας το γεφύρ΄» από την Ένωση Ποντίων Πιερίας

Με αφορμή την 100η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων, παρουσιάστηκε  από το θεατρικό τμήμα της  Ένωσης Ποντίων Πιερίας, η θεατρική παράσταση  «Τη Τρίχας το γεφύρ΄» την Δευτέρα 26 Αυγούστου στο Δημοτικό θέατρο Κατερίνης. 

Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία  να παρακολουθήσει μία Ιστορική θεατρική  παράσταση, δίνοντας το θερμό χειροκρότημα του, στα μέλη του θεατρικού τμήματος του συλλόγου, που για μία ακόμη φορά δώσανε  τον καλύτερο τους εαυτό, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο τους απαιτητικούς ρόλους του θεατρικού έργου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο του ΔΙΟΥ στο πλαίσιο του  48ουΦεστιβάλ Ολύμπου στις 11 Ιουλίου 2019.
Στο χαιρετισμό του Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας κ. Κώστας Παπουτσίδης αφού καλωσόρισε εκ μέρος του Διοικητικού συμβουλίου  τους παρευρισκομένους, ανέφερε ότι και αυτή η εκδήλωση εντάσσετε στη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο σύλλογος, για την 100η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, και  επεσήμανε,   «Αν το αρχαίο θέατρό μας αποτελεί τη μακρινή αρχή της προϊστορίας του νεοελληνικού θεάτρου, τότε, θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να λογαριάζεται και το Ποντιακό Θέατρο, μαζί με τον Καραγκιόζη, το Κρητικό Θέατρο, τις Ομιλίες, σαν «γέφυρα» ανάμεσα στο αρχαίο και το νεοελληνικό θέατρο.
Άλλωστε ανέφερε η πιο γνήσια μορφή του Ελληνικού παραδοσιακού θεάτρου είναι τα πανάρχαια Μωμογέρια όπου ο Ποντιακός Ελληνισμός διατήρησε από τις αλησμόνητες Πατρίδες μέχρι και σήμερα. Η Ένωση Ποντίων Πιερίας συνέχισε, έχει μακρά παράδοση στο Ποντιακό θέατρο από την δεκαετία του 40΄όπου παρουσίασε πολλά θεατρικά έργα, και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, μιας εκτός των άλλων το ποντιακό θέατρο αποτελεί φορέα της ποντιακής διαλέκτου, και ο σύλλογος έχει πρωτοστατήσει ανά την Ελλάδα μέσα από τα πρότυπα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και από τις ειδικές εκδόσεις για παιδιά. Τέλος ευχαρίστησε, τον σκηνοθέτη κ. Χάρη Αμανατίδη για την άψογη και διαχρονική συνεργασία που έχει με τον σύλλογο, όλα τα μέλη του θεατρικού τμήματος, το τμήμα Χορωδίας και τον χοράρχη Μάκη Λολοσίδη, το τμήμα Χορευτικού και την Χοροδιδάσκαλο Έφη Τουμπουλίδου, καθώς και όλους τους συντελεστές της παράστασης».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη ο Πατέρας Σωκράτης Ξενίδης, η Βουλετής Πιερίας κ. Μπέττυ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
 κ. Σοφία Μαυρίδου, καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών και άλλων συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: