26 Αυγούστου 2019

Το brexit, οι υποσχέσεις Τραμπ σε Τζόνσον και ο Αμαζόνιος

Η διήμερη σύνοδος της Ομάδας G7 περιελάμβανε πλούσιο παρασκήνιο, απρόσμενες συζητήσεις και συναντήσεις, ενώ οι ηγέτες βρήκαν κοινό τόπο σε ορισμένα από τα ζητήματα που κλήθηκαν να λύσουν.
Το brexit αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ξεκαθαρίζει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του είχε προτείνει εμπορική συμφωνία.
Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στο να προσφέρουν βοήθεια για την τεράστια οικολογική καταστροφή που υπέστη ο Αμαζόνιος, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μαζί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ότι κατέληξαν σε μια κατ΄αρχήν εμπορική συμφωνία.

Brexit: Τι ανακοίνωσε ο Τζόνσον τους άλλους ηγέτες
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σύμφωνα με έναν βρετανό αξιωματούχο έπειτα από συνάντηση των δύο ανδρών στην σύνοδο της Ομάδας των 7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.
Ο Τζόνσον είπε στον Τουσκ ότι εξακολουθεί να προτιμά την επίτευξη συμφωνίας με το μπλοκ και επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ, είπε ο αξιωματούχος.
Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου τον επόμενο μήνα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ως προς τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο Τζόνσον χαρακτήρισε δύσκολο να ικανοποιηθεί η επιθυμία των ΗΠΑ για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μέσα σε έναν χρόνο μετά το Brexit.
Ο Τζόνσον, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο μήνα την πρωθυπουργία, είχε την πρώτη του διμερή συνάντηση με τον Τραμπ νωρίτερα την Κυριακή στην Μπιαρίτς και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ανάμεσά τους και για το εμπόριο.
Σε συνεντεύξεις του στα βρετανικά τηλεοπτικά μέσα στη συνέχεια, ο Τζόνσον είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνάψουν συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
"Σε πολλά χρόνια θα ήταν υπερβολή, αλλά το γίνουν όλα μέσα σε έναν χρόνο θα είναι δύσκολο", είπε ο Τζόνσον στην τηλεόραση του BBC.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες να συμφωνήσει η Βρετανία με την ΕΕ για το διαζύγιο βελτιώνονται, αλλά η κατάσταση είναι "επισφαλής".

Κοινή θέση για τον Αμαζόνιο
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν όλοι ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας θα πρέπει να λάβουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
"Πραγματοποιούνται επαφές από τις αντιπροσωπείες μας με όλες τις χώρες της Αμαζονίας ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε πολύ σαφείς τεχνικές και οικονομικές δεσμεύσεις", είπε στους δημοσιογράφους ο οικοδεσπότης της συνόδου στην Μπιαρίτς της Γαλλίας.
Η αναδάσωση είναι επίσης απαραίτητη, αλλά υπάρχουν "διάφορες οπτικές" μεταξύ των ηγετών "επειδή όλο το ζήτημα εξαρτάται από τις χώρες της Αμαζόνίας", που εύλογα θεωρούν σημαντική την εθνική τους κυριαρχία, είπε ο Μακρόν.
"Ωστόσο το διακύβευμα στην Αμαζονία γι αυτές τις χώρες και για τη διεθνή κοινότητα, αναφορικά με την βιοποικιλότητα, το οξυγόνο, την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι τέτοιο ώστε θα πρέπει να γίνει αυτή η αναδάσωση", προειδοποίησε ο ίδιος.

Συνομιλίες Μακρόν με Τεχεράνη
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν έλαβε επίσημη εντολή από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τεχεράνη μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης έπειτα από δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει ο ίδιος κανέναν για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στις ιρανικές αρχές.
"Είχαμε χθες μια συζήτηση για το Ιράν που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε δύο κοινές κατευθύνσεις: κανένα μέλος της G7 δεν θέλει να αποκτήσει το Ιράν πυρηνική βόμβα και όλα τα μέλη της Ομάδας είναι βαθιά δεσμευμένα ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή", είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έλαβαν πρωτοβουλίες για το Ιράν.
"Αλλά δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή που να δόθηκε από την G7 επομένως υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται για να επιτύχουμε αυτούς τους δύο στόχους", είπε ο ίδιος έπειτα από νωρίτερη δήλωση μιας πηγής της γαλλικής προεδρίας σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συμφώνησαν να συνομιλήσει ο Μακρόν με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο.
Και ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος είχε πει νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι η G7 έχει συμφωνήσει στην ανάληψη κοινής δράσης σε σχέση με το Ιράν.
Η γαλλική προεδρία μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο Μακρόν σε συνομιλίες με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 για το Ιράν χθες το απόγευμα.
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του τις γαλλικές προσπάθειες διαμεσολάβησης στο Ιράν δηλώνοντας χαρούμενος που ο Μακρόν θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη για να αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά ότι ο ίδιος θα συνεχίσει με τις δικές του πρωτοβουλίες.
Ο Τραμπ, ο οποίος ακολουθεί μια πολιτική ύψιστης πίεσης στο Ιράν, αναδιπλώθηκε. Ερωτηθείς αν υπέγραψε κάποια ανακοίνωση για να μεταφέρει ο Μακρόν στο Ιράν εκ μέρους της Ομάδας, ο Τραμπ απάντησε: "Δεν το συζήτησα αυτό, όχι, δεν το συζήτησα" και πρόσθεσε ότι ο Μακρόν και ο Άμπε είναι ελεύθεροι να συνομιλήσουν με το Ιράν.
"Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, αλλά ξέρετε, δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους από το να συνομιλούν. Αν θέλουν να συνομιλούν, μπορούν".

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνία
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια κατ΄αρχήν εμπορική συμφωνία.
"Είναι μια πολύ μεγάλη μετάβαση", είπε ο Τραμπ μετά τις συνομιλίες του με τον Άμπε στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς.
"Δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων δολάρια", σχολίασε ο Τραμπ.
"Περιλαμβάνει τη γεωργία, περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Συμφωνήσαμε επί της αρχής".
Ο Άμπε επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες "κατέληξαν επιτυχώς σε μια συμφωνία" έπειτα από ''έντονες" διαπραγματεύσεις.
Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα να υπογραφεί επισήμως η συμφωνία στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, ο Άμπε προειδοποίησε: "Έχουμε ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, πρέπει να οριστικοποιήσουμε τη διατύπωση".
Ο αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ είπε από την πλευρά του ότι η συμφωνία θα ωφελήσει κυρίως τους αμερικανούς αγρότες, μια πολιτικά σημαντική ομάδα για τον Τραμπ δεδομένου ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2020.
Ερωτηθείς αν οι αμερικανικοί δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί στα ιαπωνικά αυτοκίνητα θα αρθούν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, ο Λάιτιζερ απάντησε ότι κάποιοι δασμοί θα καταργηθούν, "αλλά όχι οι συγκεκριμένοι".
Και ο Τραμπ όμως είπε ότι οι δασμοί "θα παραμείνουν ίδιοι" αλλά δεν θα αυξηθούν.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: