8 Σεπτεμβρίου 2019

Οι σεμνοί μαθητές

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Παλιά οι μαθητές και οι μαθήτριες ήταν πολύ σεμνά και ομοιόμορφα ντυμένοι. Τα κορίτσια με μπλε μακριά φούστα πολύ κάτω από το γόνατο και τα αγόρια με κοντά μαλλιά και για μερικά χρόνια φορώντας πηλήκιο. Απαγορευόταν η κυκλοφορία μετά τη δύση του ηλίου χωρίς συνοδεία γονιού ή κηδεμόνα, το σινεμά, τα μπιλιάρδα και τα ποδοσφαιράκια.
Σιγά-σιγά, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και σήμερα φτάσαμε στο άλλο άκρο, στην υπερβολή. Μικρά κοριτσάκια βαμμένα έντονα, στενά προκλητικά κολάν, ο αφαλός έξω, ψηλά τακούνια, τσιγαράκι κ.ά.

Έτσι, από φέτος το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αποφάσισε οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι πιο σεμνοί στην εμφάνιση και γενικά χωρίς υπερβολές στα σχολεία και τις παρελάσεις.

Ως υπερβολές για τα αγόρια θεωρούνται τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, η κοτσίδα, το εμφανές αξύριστο πρόσωπο, τα γένια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες, οι αλυσίδες και άλλα παρόμοια.

Για τις μαθήτριες θεωρείται υπερβολή η ιδιόρρυθμη κόμμωση (βαμμένα ή φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες), το μακιγιαρισμένο πρόσωπο, τα βαμμένα χείλη, οι ψεύτικες βλεφαρίδες, το χαμηλόμεσο παντελόνι που αφήνει έξω τον αφαλό, η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια. 

Γενικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο. Επιτρέπεται το τζιν παντελόνι, αλλά χωρίς επιγραφές ή μηνύματα, να μην είναι ξεθωριασμένο, ξεβαμμένο, σκισμένο ή με…τρύπες.

Απαγορεύονται τα κολάν παντελόνια, τα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, τα έξυπνα ρολόγια, οι φωτογραφικές μηχανές και οι μηχανές οπτικογράφησης.

Αν και η χρήση έξυπνων συσκευών θα απαγορεύεται σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, εντούτοις οι μαθητές/τριες θα μπορούν να τα μεταφέρουν μαζί τους, αρκεί να τα τοποθετούν σε ειδικά ερμάρια αποθήκευσης κατά την άφιξή τους στο σχολείο και να τα παραλαμβάνουν ύστερα από το τελευταίο κουδούνι.

Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς και κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια διδασκαλίας μαθήματος ή το διάλειμμα, ο εκπαιδευτικός θα κατάσχει το ηλεκτρονικό μέσο και αφού το απενεργοποιήσει θα το παραδίδει στη γραμματεία του σχολείου και θα επιστρέφεται με τη λήξη των μαθημάτων της ημέρας, όχι στον μαθητή, αλλά στους γονείς/κηδεμόνες.

Κάτι που είναι επίσης ενοχλητικό είναι η χρήση της λέξης μαλάκα, που ακούγεται τόσο συχνά, σχεδόν κάθε δεύτερη ή τρίτη λέξη και, εκτός από τα άλλα, δείχνει και τη γλωσσική φτώχεια των νέων μας.

Η λέξη μαλάκας (στο θηλυκό μαλάκω) κυριολεκτικά σημαίνει αυτόν που αυνανίζεται. Στο παρελθόν θεωρούνταν άσεμνη, αλλά πλέον η χρήση της έχει αποενοχοποιηθεί. Μεταξύ φίλων θεωρείται συνήθως πειρακτικός χαιρετισμός, οικεία προσφώνηση ή ελαφριά προσβολή. Όταν απευθύνεται σε έναν άγνωστο θεωρείται τις περισσότερες φορές βαριά βρισιά και παίρνει τη σημασία του «ηλίθιου» ή του «ανίκανου», δηλώνει αγανάκτηση και είναι ταυτόσημη του κουτός, λαπάς, χαλβάς και μούχλας.

Μήπως θα έπρεπε και το δικό μας Υπουργείο να εφαρμόσει αυτούς τους νέους κανονισμούς του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: