10 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη του νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης στην «ΤΟΠΙΚΗ» της Πιερίας

Φάνης Τερζόπουλος: «Να χτίσουμε μια σχέση 
εμπιστοσύνης με τον δημότη»

Στην "ΤΟΠΙΚΗ της Πιερίας" μίλησε ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης, Φάνης Τερζόπουλος, ο οποίος εξελέγη από την πλειοψηφούσα σύμπραξη των παρατάξεων "ΕΚΚΙΝΗΣΗ" και "ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ", κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κατερίνης την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Τερζόπουλος:

- Συγχαρητήρια αρχικά για την εκλογή σας αλλά και για την επιλογή σας για το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Το πρώτο σχόλιό σας ως προς τη λειτουργία του θεσμού.

Σας ευχαριστώ θερμά. Σήμερα το θεσμικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου της Κατερίνης, λειτούργησε υποδειγματικά ως προς το ύφος και το ήθος. Κληθήκαμε μέσα από μια ειδική συνεδρίαση με δημοκρατικές διαδικασίες να εκλέξουμε τα όργανα του Συμβουλίου και τις δύο επιτροπές.
Ευχαριστώ το Σώμα για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, για το αξίωμα του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου σχεδόν ομόφωνα. Δέσμευσή μου, να είμαι ο Πρόεδρος όλων των συμβούλων χωρίς αποκλεισμούς. Με σκληρή δουλειά, σθένος και σοβαρότητα, είμαι βέβαιος πως θα αναβαθμίσουμε τον θεσμό σε άλλο επίπεδο.

- Σίγουρα σας συγκινεί το γεγονός ότι ο πατέρας σας, Γιώργος Τερζόπουλος, υπήρξε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μετέπειτα βουλευτής επί σειρά ετών. Είναι στους στόχους σας να ακολουθήσετε τα βήματά του;

Ναι, με συγκινεί το γεγονός αυτό και υπάρχει μια συναισθηματική φόρτιση αφού αναλαμβάνω την ίδια θέση ευθύνης, με αυτήν του πατέρα μου πριν από τέσσερις δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν πρέπον να σχεδιάζω την πολιτική μου διαδρομή χωρίς ακόμη να έχω αποδείξει στην τοπική κοινωνία τις ικανότητές μου. Όταν καταφέρω να αποδείξω με τις πράξεις μου τη συνέπεια των λόγων μου, τότε θα σχεδιάσω και τα επόμενα πολιτικά μου βήματα. Αυτό που με διαφοροποιεί από την πολιτική διαδρομή του πατέρα μου, σήμερα, είναι πως έχω στραμμένα τα μάτια μου κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση και λιγότερο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

- Πως είδατε τη συνεργασία Κουκοδήμου - Νταντάμη και ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τη συνδιοίκηση;

Με απόλυτη συνέπεια και ρεαλισμό στη νέα αυτοδιοικητική νομοθεσία ήταν μία μεγάλη πρόκληση η συνεργασία των δύο παρατάξεων. Σε πολλούς έμοιαζε και ίσως να μοιάζει ακόμα ως κάτι ουτοπικό, μη εφαρμόσιμο ή βιώσιμο. Σας διαβεβαιώ με απόλυτη ειλικρίνεια πως η συνεργασία στηρίζεται σε σωστές βάσεις και ξεκάθαρους κοινούς στόχους για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την συνδιοίκηση είναι εξαιρετικές και σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό θα περάσει και στην κοινωνία της πόλης μας.

- Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης;

 Το νερό σε όλα τα επίπεδα (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, βιολογικός), η καθαριότητα σε όλα τα επίπεδα (αποκομιδή, διαχείριση, ανακύκλωση), οι κοινωνικές δομές, τα σχολεία οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικές δράσεις, η έξυπνη πόλη (smart city), οι υποδομές και πολλά άλλα.
Κύρια όμως προτεραιότητα είναι να νοικοκυρέψουμε τις παθογένειες και να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον δημότη.

- Αναλαμβάνετε, κατά τα λεγόμενα, ένα Δήμο υπερχρεωμένο. Θα επωμισθούν το κόστος οι δημότες σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία;

Πρώτα από όλα θα εντοπίσουμε το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος, κάτι για το οποίο είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά και είναι σε εξέλιξη. Η πρόθεσή μας δεν είναι σίγουρα, να επωμιστεί ο δημότης αυτό το κόστος. Ας μην πανικοβάλλουμε όμως τους δημότες. Να αξιολογήσουμε τα ευρήματα και θα είμαστε σε διάλογο με την κοινωνία, για τις όποιες πρωτοβουλίες.

- Τι θα ζητούσατε από τους δημότες και τι σκέψεις έχετε για τον «εθελοντισμό»; 

Αυτό που θα ζητούσα από τους συνδημότες μας είναι να ασκούν εποικοδομητική κριτική μέσα από προτάσεις, αφήνοντας τις μετριότητες και βάζοντας τον πήχη ψηλότερα. Το έλεγα και προεκλογικά: μας αξίζει μια καλύτερη καθημερινότητα ένα καλύτερο μέλλον, στα μικρά και στα μεγάλα. Όλοι πληρώνουμε δημοτικά τέλη και φόρους και αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Οφείλουμε να το πράξουμε.

Στο κομμάτι του εθελοντισμού σε πολλές μεμονωμένες δράσεις, οι δημότες μας παίρνουν υψηλό βαθμό και αυτό είναι τιμή μας και καμάρι μας ως Κατερινιώτες. Φανταστείτε τώρα, όλες οι δράσεις να συντονίζονται με αμφίδρομο τρόπο υπό την αιγίδα ενός ανεξάρτητου φορέα, πόσο καλύτερα αποτελέσματα θα είχαμε;

- Δώστε μια υπόσχεση για το μέλλον.

Δεσμεύομαι να εργαστώ με πάθος, για διαφάνεια και αξιοκρατία στην πόλη μου. Στο κατώφλι του 2020 θεωρώ ντροπή και ύβρη να υπάρχουν νοοτροπίες του τύπου «ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε;» Υπόσχομαι να πολεμήσω με σθένος και αποφασιστικότητα, με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου αλλά και του προέδρου του Δ.Σ. αυτές τις πρακτικές. Η πόλη μας η Κατερίνη μας οι γειτονιές μας είναι η ταυτότητα μας και όλοι είμαστε ίσοι μεταξύ μας.

- Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

-  Εγώ σας ευχαριστώ, για το βήμα που μου δώσατε, θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: