5 Σεπτεμβρίου 2019

Η Πιερία κρύβει μέσα της μεγάλη δυναμική ανάπτυξης

Του Φ. Μπαραλιάκου 
Βουλευτή ΝΔ Πιερίας 

Η Πιερία αποτελεί ένα προνομιούχο κομμάτι Μακεδονικής και Ελληνικής γης. Έναν τόπο με συγκριτικά πλεονεκτήματα που της δίδουν τη δυνατότητα να παραχθεί πλούτος.

Εκτεταμένη ακτογραμμή, εύφορα καλλιεργήσιμα εδάφη, όμορφη τοπιογραφία , σπάνια χλωρίδα και πανίδα, απόλυτος συνδυασμός βουνού και θάλασσας, ο «θεοκατοίκητος» Όλυμπος, το θρησκευτικό, ιστορικό, αρχαιολογικό και μυθολογικό υπόβαθρο του τόπου, είναι όλα αυτά που προσδίδουν στην Πιερία απεριόριστες προοπτικές ανάπτυξης.

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι, η αποστροφή του Καθηγητή κου Δημήτρη Παντερμανλή σε ομιλία του, όταν υποστήριξε ότι «η Πιερική γη, λόγω των ποιοτικών της χαρακτηριστικών αποτέλεσε επιλογή μόνιμης εγκατάστασης από τα χρόνια της αρχαιότητας».

Η μακρόχρονη τουριστική παράδοση της περιοχής και ο εξωστρεφής προσανατολισμός των επιχειρηματιών επέτρεψε την ανάπτυξη και κατασκευή καταλυμάτων παντός τύπου και υψηλής λειτουργικότητας ώστε να δέχονται χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες όλων των οικονομικών δυνατοτήτων.

Ταυτόχρονα, η αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα καταγράφει διαρκώς αυξήσεις στον όγκο συναλλαγών, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην αλλαγή των καλλιεργειών και την στροφή σε άλλες προσοδοφόρες, όπως ακτινιδίων, σταφυλιών, σιτηρών, ελιάς, τσαγιού Ολύμπου, κερασιών και μήλων, καθώς και ποικιλία άλλων αγροτικών προϊόντων. Την γκάμα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα έρχονται να συμπληρώσουν εκείνα της κτηνοτροφίας και της αλιείας εξαιρετικής πάντα ποιότητας.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η τοπική οικονομία περιήλθε σε τέλμα, -με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις-, ως συνέπεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Η έλλειψη χρηματοδοτικών λύσεων, η καθυστέρηση έναρξης της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 και η πολιτική αστάθεια της περιόδου που προηγήθηκε, αποδυνάμωσε τις προοπτικές επενδύσεων, παρά την εκτεταμένη υλοποίηση έργων υποδομής που διατρέχουν τον νομό.

Ζητούμενο πλέον, αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη δυναμική ενθάρρυνση υλοποίησης επενδύσεων στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των παραγωγικών τομέων της περιοχής. Τα ποιοτικά γνωρίσματα ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών καθώς και οι υποδομές για την υποβοήθηση τους, υφίστανται και πλαισιώνονται από την πολιτική σταθερότητα στην οποία πλέον έχει εισέλθει η χώρα.

Στοίχημα η μείωση της ανεργίας που παραμένει ακόμα υψηλή, με στήριξη των νέων της περιοχής ώστε να μείνουν στην Πιερία, να δημιουργήσουν και να παράξουν πλούτο στον τόπο που γεννήθηκαν και αγαπούν.

Επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν.

Το μόνο που μένει είναι να ενεργοποιηθούν και να συνεργαστούν όλες οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, και ενωμένες να πάνε την Πιερία ακόμη πιο ψηλά.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: